10-13-Zware open keten oefeningen vergroten kans op kruisbandletsel_156888527

Zware open keten oefeningen vergroten kans op kruisbandletsel

Letsel aan de voorste kruisband leidt vaak tot een vroege start van knie-artrose, ongeacht of het conservatief of operationeel wordt behandeld. De belangrijkste behandeling is dus preventie van letsels van de voorste kruisband. Er zijn specifieke oefeningen hiervoor, maar veel studies richten zich op de neuromusculaire component van deze trainingsprogramma’s. Weinig is nog bekend over het effect op de laxiteit bij gezonde mensen, ondanks dat dit een significante risicofactor is voor een voorste kruisband letsel. Er is weinig onderzoek naar gedaan omdat er in algemeen wordt aangenomen dat laxiteit niet te veranderen is. Toch is er in de literatuur bewijs dat mensen die bepaalde sporten uitvoeren een minder grote laxiteit van de VKB hebben dan andere mensen. In-vitro onderzoeken wijzen erop dat een gezonde VKB reageert op mechanische belasting door een toename in stijfheid en kracht en een toename in collageen expressie, net als andere weke delen rondom de knie. Open keten oefeningen van de knie extensoren (OKCKE-oefeningen) geven deze mechanische belasting. Het doel van deze studie was om het effect van verschillende vormen van OKCKE weerstandsoefeningen vast te stellen op VKB laxiteit bij mensen zonder knieklachten.

Methode

In dit prospectieve RCT werden mensen bij baseline en na 6 en 12 weken training gemeten. Van alle deelnemers werd gevraagd naar het niveau van huidige sportbeoefening via de Tegner Activity Scale (Tegner, 1985). De deelnemers waren gezond en hadden niet meer dan 3 mm verschil tussen links en rechts. Via EMG werd de activiteit van de laterale hamstrings tijdens VKB testen gemeten. Voor iedere knie werd een maximale laxiteitstest uitgevoerd.
Iedere deelnemer participeerde vervolgens in een 12 weken durende training met 3 sessies per week. Ze werden ingedeeld in 3 groepen; de eerste groep voerde 2 sets van 20 RM uit, groep 2 20 sets van 2 RM en groep 3 voerde isokinetische concentrische en excentrische oefeningen uit op 60° per seconde.

Resultaten

Uiteindelijk werden na 12 weken de gegevens verzameld van 26 mensen. De mensen in groep 2 hadden na 12 weken een significant grotere maximale manuele laxiteit dan de mensen in de andere twee groepen. De belasting in groep 2 was gemiddeld 33% van de BMI. In groep 1 was dat 14%. Bij mensen in groep 3 leidde een grotere belasting tot een afname in laxiteit.

Opmerkingen samenvatter

Open keten oefeningen voor de knie extensoren met een erg hoge belasting (2RM) kunnen leiden tot een vergroting van de laxiteit van de voorste kruisband. Dit effect is nog niet eerder vastgelegd in de literatuur en is belangrijk omdat een grotere laxiteit een vergroot risico vormt op voorste kruisbandletsel of een ander traumatisch knieletsel. Deze bevinding sluit aan bij onderzoek dat aantoont dat niet alleen immobilisatie maar ook suprafysiologische belasting de mechanische en structurele eigenschappen van een band vermindert. Wat dat betreft lijkt een trainingsbelasting met 20RM gunstiger te zijn.

Barcellona, M.G., Morrissey, M.C.(2016). The effect of open kinetic chain knee extensor resistance training at different training loads on anterior knee laxity in the uninjured. Man Ther. Apr;22:1-8.

Over de auteur

Shanty Sterke

Fysiotherapeut/ bewegingswetenschapper/wetenschapsjournalist. Referent/samenvatter met specialisatie ouderen.

Meer nieuws van psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Fysiotherapeut?(Vereist)

Voorjaar 2022

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 1 april 2022. Prijs € 495,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 13 mei 2022. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 17 juni 2022. Prijs € 875,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 4 oktober 2022. Prijs € 1395,-…

Data volgen

crkbo_instelling_rgb
kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein