10-13-Zware open keten oefeningen vergroten kans op kruisbandletsel_156888527

Zware open keten oefeningen vergroten kans op kruisbandletsel

Letsel aan de voorste kruisband leidt vaak tot een vroege start van knie-artrose, ongeacht of het conservatief of operationeel wordt behandeld. De belangrijkste behandeling is dus preventie van letsels van de voorste kruisband. Er zijn specifieke oefeningen hiervoor, maar veel studies richten zich op de neuromusculaire component van deze trainingsprogramma’s. Weinig is nog bekend over het effect op de laxiteit bij gezonde mensen, ondanks dat dit een significante risicofactor is voor een voorste kruisband letsel. Er is weinig onderzoek naar gedaan omdat er in algemeen wordt aangenomen dat laxiteit niet te veranderen is. Toch is er in de literatuur bewijs dat mensen die bepaalde sporten uitvoeren een minder grote laxiteit van de VKB hebben dan andere mensen. In-vitro onderzoeken wijzen erop dat een gezonde VKB reageert op mechanische belasting door een toename in stijfheid en kracht en een toename in collageen expressie, net als andere weke delen rondom de knie. Open keten oefeningen van de knie extensoren (OKCKE-oefeningen) geven deze mechanische belasting. Het doel van deze studie was om het effect van verschillende vormen van OKCKE weerstandsoefeningen vast te stellen op VKB laxiteit bij mensen zonder knieklachten.

Methode

In dit prospectieve RCT werden mensen bij baseline en na 6 en 12 weken training gemeten. Van alle deelnemers werd gevraagd naar het niveau van huidige sportbeoefening via de Tegner Activity Scale (Tegner, 1985). De deelnemers waren gezond en hadden niet meer dan 3 mm verschil tussen links en rechts. Via EMG werd de activiteit van de laterale hamstrings tijdens VKB testen gemeten. Voor iedere knie werd een maximale laxiteitstest uitgevoerd.
Iedere deelnemer participeerde vervolgens in een 12 weken durende training met 3 sessies per week. Ze werden ingedeeld in 3 groepen; de eerste groep voerde 2 sets van 20 RM uit, groep 2 20 sets van 2 RM en groep 3 voerde isokinetische concentrische en excentrische oefeningen uit op 60° per seconde.

Resultaten

Uiteindelijk werden na 12 weken de gegevens verzameld van 26 mensen. De mensen in groep 2 hadden na 12 weken een significant grotere maximale manuele laxiteit dan de mensen in de andere twee groepen. De belasting in groep 2 was gemiddeld 33% van de BMI. In groep 1 was dat 14%. Bij mensen in groep 3 leidde een grotere belasting tot een afname in laxiteit.

Opmerkingen samenvatter

Open keten oefeningen voor de knie extensoren met een erg hoge belasting (2RM) kunnen leiden tot een vergroting van de laxiteit van de voorste kruisband. Dit effect is nog niet eerder vastgelegd in de literatuur en is belangrijk omdat een grotere laxiteit een vergroot risico vormt op voorste kruisbandletsel of een ander traumatisch knieletsel. Deze bevinding sluit aan bij onderzoek dat aantoont dat niet alleen immobilisatie maar ook suprafysiologische belasting de mechanische en structurele eigenschappen van een band vermindert. Wat dat betreft lijkt een trainingsbelasting met 20RM gunstiger te zijn.

Barcellona, M.G., Morrissey, M.C.(2016). The effect of open kinetic chain knee extensor resistance training at different training loads on anterior knee laxity in the uninjured. Man Ther. Apr;22:1-8.

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Meer nieuws van psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 16 jaar lang. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 14 maart 2023. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 30 maart 2023. Prijs € 1395,-…

De Running Fysiotherapeut

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 10 mei 2023. Prijs € 995,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 15 mei 2023. Prijs € 975,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 20 mei 2023. Prijs € 495,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 24 mei 2023. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn - Wervelkolom -

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 14 juni 2023. Prijs € 975,- …

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn - Extremiteiten -

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 16 juni 2022. Prijs: € 975,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2023. Prijs € 595,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px