Additional menu

13-9-Weerstand tegen vermoeidheid bij hardlopen verhogen_63870589

Weerstand tegen vermoeidheid bij hardlopen verhogen

De weerstand tegen vermoeidheid is een zeer belangrijke prestatiebepalende factor. Individueel zijn er grote verschillen in hoe diep een atleet kan gaan bij intensieve en langdurige inspanningen. Uit onderzoek is gebleken dat de ervaren vermoeidheid zich veelal voordoet alvorens er sprake is van het bereiken van de VO2max, de maximale hartslag of hoge lactaatconcentraties. Deze factoren lijken daarmee dus niet de beperkende factor bij het presteren onder grote intensiteit.

Uit de huidige evidentie komen steeds meer aanwijzingen dat ons centraal zenuwstelsel en specifiek de neurale gouverneur het grootste aandeel hebben ten aanzien van het prestatievermogen onder toenemende vermoeidheid. Om de weerstand tegen vermoeidheid te vergroten is het cruciaal om de inspanningstolerantie van het centraal zenuwstelstel te trainen. Daarnaast zorgen trainingen op wedstrijdtempo, lactaatdrempeltrainingen en training gericht op het vergroten van de oxidatieve capaciteit een belangrijke rol in het vergroten van de weerstand tegen vermoeidheid.

Trainbaarheid van de neurale gouverneur

De neurale gouverneur is een belangrijke structuur in het centraal zenuwstelsel die de homeostase bewaakt. Wanneer de homeostase ernstig verstoord dreigt te worden, bijvoorbeeld bij grote en intensieve inspanningen grijpt de neurale gouverneur in. Hierbij worden de aansturing en aanvurende impulsen naar de spieren naar beneden bijgesteld. Hierdoor is er een afname in de krachtproductie en daalt de loopeconomie. Dit zorgt vervolgens voor verder toenemende vermoeidheid. Uit onderzoek is gebleken dat de inspanningstolerantie van de neurale gouverneur getraind kan worden. Training die gekenmerkt wordt door snelheid, explosieve krachtoefeningen en hoog kort intensieve intervallen dragen bij aan het verhogen van de inspanningstolerantie.

Vergroten van training op wedstrijdtempo

Ook het trainen op wedstrijdtempo draagt bij aan het vergroten van de weerstand tegen vermoeidheid. Vooral in de laatste voorbereidingsfase naar de wedstrijd is het belangrijk om geleidelijk de omvang van de kilometers in wedstrijdtempo te laten toenemen. Het advies is om eerst het aantal intervallen op wedstrijdtempo te vergroten en vervolgens de lengte van de intervallen. Daarna kan de intensiteit nog verder opgevoerd worden door de hersteltijd tussen de intervallen te laten afnemen. Door het doorlopen van deze stappen neemt de specificiteit richting de wedstrijd steeds verder toe.

Verbeteren van de oxidatieve capaciteit in de spieren

Oost-Afrikaanse toplopers kunnen ten opzichte van Westerse toplopers significant langer lopen op een hogere snelheid. Dit gegeven is bijzonder aangezien uit onderzoek blijkt dat de VO2max waarden vergelijkbaar zijn. Het verschil kan mede verklaard worden doordat gebleken is dat de spieren van de Oost-Afrikaanse toplopers een hogere oxidatieve capaciteit hebben. Zij beschikken over een hogere concentratie oxidatieve enzymen. Hierdoor is er een efficiëntere stofwisseling om energie vrij te maken. Dit zorgt er tevens voor dat de lactaatconcentratie in het bloed minder snel toeneemt.

De oxidatieve capaciteit is te trainen door een aantal specifiek type trainingen. Trainingen die hieronder vallen zijn:

Aanvullende strategieën

Naast deze trainingen zijn er nog een aantal strategieën om de weerstand tegen vermoeidheid verder te vergroten. Zo kan het nuttigen van een koolhydraatrijke voeding, enkele uren voor een intensieve training, bijdragen aan een hogere neuromusculaire output gedurende de training. Hierdoor zal het trainingseffect toenemen. Tot slot zijn er ook mentale strategieën om langer op hoge intensiteit een inspanning te kunnen leveren. Positieve zelf-coaching en visualisatie tijdens de inspanning en een hoog zelfvertrouwen dragen bij om meer weerstand te bieden tegen de vermoeidheid.

Conclusie

Een hoge weerstand tegen vermoeidheid is zeer belangrijk in het bereiken van een hoog prestatievermogen. Er zijn verschillende type trainingen die bijdragen aan het verbeteren van deze belangrijke prestatiefactor. Deze trainingen worden gekenmerkt door een hoge intensiteit, snelheid en een hoog krachtniveau. Ook koolhydraatrijke voeding voor belangrijke trainingen en mentale skills kunnen ervoor zorgen dat de weerstand tegen vermoeidheid toeneemt.

Bron: Anderson, O. (2013). Running Science. Champaign: Human Kinetics. Chapter 29.

Foto bij artikel door Monkey Business Images / Shutterstock.

Samenvatter Johan Horst
Redactie Peter van Burken

Meer over dit onderwerp bij Psychfysio

Gravatarfoto voor Peter van Burken

Peter van Burken

Dertig jaar ervaring als fysiotherapeut/psycholoog. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Reader Interactions

Om de twee weken 3-6 samenvattingen

Fysiotherapeut? ja nee

6000+ fysiotherapeuten ontvangen de nieuwsbrief.

Database met 1225+ artikelen

Cursussen 2020

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 7 januari 2020. Prijs 595,-...

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 8 januari 2020. Prijs 875,-...

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 9 januari 2020. Prijs 1295,-...

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 11 januari 2020. Prijs 1295,-...

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 13 januari 2020. Prijs 595,-...

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 januari 2020. Prijs 595,-...

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 28 januari 2019. Prijs 1295,-...

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 6 mei 2020. Prijs 895,-...

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 22 mei 2020. Prijs 595,-...

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 3 juni 2020. Prijs 875,-...