Visus compenseert voor verminderde proprioceptie bij patellofemoraal pijnsyndroom

Zo’n een op de vier mensen krijgt op een bepaald moment in hun leven te maken met het patellofemorale pijnsyndroom (PFPS). Het patellofemorale pijnsyndroom is geassocieerd met neuromusculaire en musculoskeletale beperkingen. Dat leidt bij sommige mensen tot een verminderde posturale controle als ze op hun aangedane been staan. De twee belangrijkste oorzaken hiervan zijn waarschijnlijk een verminderde proprioceptie en pijn. Ook veranderingen in de uitlijning van de onderste extremiteit, spierzwakte en een veranderd spierspanningspatroon tijdens het staan op één been spelen mee.
Visus is een belangrijk sensorisch systemen voor de posturale controle en wordt daarom veel ingezet bij het trainen hiervan. Ook het uitvoeren van cognitieve taken tijdens het staan op één been heeft invloed op de posturale controle. Een combinatie van een motorische en een cognitieve taak leidt door de beperkte capaciteit van het richten van de aandacht tot een verminderde uitvoering van een van de twee taken.
Het effect van het uitvoeren van dubbeltaken is uitgebreid bestudeerd bij gezonde mensen en bij mensen met neurologische aandoeningen. In deze studie bekijken de onderzoekers wat het effect is van visus en een cognitieve taak op de statische posturale controle bij mensen met PFPS, in vergelijking met gezonde mensen.

Methode

Er werden 28 mensen geïncludeerd met het patellofemorale pijnsyndroom en 28 mensen zonder het patellofemorale pijnsyndroom. De posturale controle werd getest op het aangedane been. Hierbij werd het centre of pressure (COP) gemeten tijdens 30 seconden stilstaan, met het gezonde been in 30 graden flexie, armen iets gespreid en het hoofd in rechte positie met de blik naar voren gericht. Daarna werd COP gemeten bij het staan op één been met ogen gesloten en bij de combinatie van de visuele manipulatie (blinddoek) en het uitvoeren van een cognitieve taak (auditieve STROOP-test).
De uitkomstmaten van posturale controle werden vastgelegd als de beweging in anterieure-posterieure richting, mediale-laterale richting en de gemiddelde snelheid van de veranderingen van het center of pressure (COP). Het cognitief functioneren op de auditieve Stroop-test werd gemeten als gemiddelde reactietijd en fouten in zit en bij verschillende houdingen.

Resultaten

In mediaal-laterale richting hadden de mensen met het patellofemorale pijnsyndroom meer bewegingen dan gezonde mensen, zowel met open ogen als gesloten ogen. Met gesloten ogen was ook de bewegingsuitslag in anterieur-posterieure richting groter bij de mensen met het patellofemorale pijnsyndroom (PFPS). Bij het uitvoeren van de dubbeltaak (staan op één been met stroop-test) was de reactietijd van de mensen met PFPS langer dan bij de mensen zonder PFPS, ongeacht of ze de ogen open of gesloten hadden.

Conclusie en opmerkingen

Visuele input lijkt essentieel bij het compenseren van de verminderde posturale controle bij mensen met PFPS. Bij het uitvoeren van een cognitieve taak tijdens het staan op één been hebben de mensen met PFPS daar meer moeite mee dan gezonde mensen. In de fysiotherapeutische behandeling van mensen met PFPS kan het toevoegen van oefeningen met verschillende inzet van visus helpen om de posturale controle tijdens ADL-activiteiten te verbeteren.

Bron: Zeinalzadeh, A., Talebian, S., Naghdi, S., Salavati, M., Nazary-Moghadam, S., Zeynalzadeh Ghoochani, B. (2017). Effects of vision and cognitive load on static postural control in subjects with and without patellofemoral pain syndrome. Physiother Theory Pract. 2017 Nov 9:1-10.

Foto bij artikel door Monkey Business Images/ Shutterstock

Samenvatter: Marjolein Streur
Redactie: Peter van Burken.

Meer over dit onderwerp bij Psychfysio

Peter van Burken

Dertig jaar ervaring als fysiotherapeut/psycholoog. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Dans je vrij van pijn. Een cursus voor mensen met chronische pijn.

Nieuwsbrief

Database met 1225+ artikelen

Voorjaar 2020

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 19 maart. Prijs 1095,-  ...

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 22 april 2020. Prijs 895,-...

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 22 mei 2020. Prijs 595,-...

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 26 mei 2020. Prijs 595,-...

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 3 juni 2020. Prijs 875,-...

Najaar 2020

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 1 september 2020. Prijs 1295,-...

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 3 september 2020. Prijs 1295,-...

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 4 september 2020. Prijs 595,-...

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Start 19 september 2020. Prijs 895,-...

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 3 november 2020. Prijs 595,-...

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start najaar 2020. Prijs: 875,-  ...

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start voorjaar 2021. Prijs 875,- Inschrijven...