10-7-Verbetering uithoudingsvermogen vergroot mogelijk cognitieve flexibiliteit_326147231

Verbetering uithoudingsvermogen vergroot mogelijk cognitieve flexibiliteit

Regelmatige fysieke activiteit verhoogt het uithoudingsvermogen, verkleint het risico op bepaalde chronische aandoeningen, maar blijkt ook aspecten van het cognitief functioneren te verbeteren. Intervaltraining is een effectieve manier om het uithoudingsvermogen te vergroten, maar het effect ervan op cognitief functioneren is nog weinig onderzocht.
Verbeterde cognitieve functie hangt samen met het prettige gevoel na matig intensieve activiteit, maar de vermoeidheid die door de intensieve en repetitieve intervallen optreedt, kan juist een onprettig gevoel geven. Toch, als de training verder gaat, kunnen de voordelen opwegen tegen de nadelen en kan een interval training wellicht even effectief zijn als andere training.
Het is aangetoond dat intervaltraining aerobe fitheid vergroot en er bestaat ook een associatie tussen hogere fitnesslevels en betere cognitieve functies. Het doel van deze studie was dan ook om te kijken wat het effect is van een 7 weken durende intervaltraining op aerobe fitheid en cognitieve prestaties.

Methode

Bij jonge, actieve mensen met een leeftijd van gemiddeld 17 jaar werden maximale zuurstofopname, hardloop capaciteit en cognitieve mogelijkheden gemeten, waaronder

  • Cognitieve flexibiliteit (met de odd/even test (Morsella, 2009) en Schulte-Gorbov test (Mashin 2006)).
  • Werkgeheugen (free recall test (Roediger 2005)).
  • Korte termijn geheugen (met de forward digit-span test (Diamond 2013)).

Alle deelnemers waren roeiers die na afloop van het seizoen de intervaltraining volgden. Bij baseline werden cognitieve testen afgenomen en werd de fitheid gemeten op running tests van 200 en 2000 meter. Daarnaast werd de VO2max gemeten door middel van een fietsergometer test. Na de training van 7 weken herhaalden de onderzoekers nogmaals de testen. Een controlegroep ontving geen extra training.  De training bestond uit hardlooptraining 3x per week. De totale workout tijd begon rond de 42 minuten en eindigde rond 90 minuten.

Resultaten

Acht deelnemers voltooiden de hele training en alle testen. In een vergelijkbare controlegroep zaten 10 jongeren. In de experimentele groep was een kleine, maar significante, vooruitgang in VO2max te zien. In de controlegroep was dit verschil niet significant. Op de 2000 en 200 meter bereikte de experimentele groep een significante verbetering. Op de cognitieve testen scoorden de deelnemers significant beter bij beide testen van cognitieve flexibiliteit. Op de beide geheugentesten waren geen significante verschillen. In de experimentele groep was op geen van de cognitieve testen een verschil.

Opmerkingen samenvatter

Na een interval training van 7 weken verbeterde de cognitieve flexibiliteit bij jonge, gezonde deelnemers. Gezien de kleine sample size van dit onderzoek kunnen geen harde conclusies getrokken worden, maar de auteurs suggereren dat een verbetering van het uithoudingsvermogen wellicht de cognitieve flexibiliteit vergroot.

Venckunas, T., Snieckus, A., Trinkunas, E., Baranauskiene, N., Solianik, R., Juodsnukis, A., Streckis, V., Kamandulis, S. (2016). Interval Running Training Improves Cognitive Flexibility and Aerobic Power of Young Healthy Adults. J Strength Cond Res. Feb 26.

Over de auteur

Shanty Sterke

Fysiotherapeut/ bewegingswetenschapper/wetenschapsjournalist. Referent/samenvatter met specialisatie ouderen.

Meer nieuws van psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Fysiotherapeut?(Vereist)

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 1 april 2022. Prijs € 495,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 13 mei 2022. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 17 juni 2022. Prijs € 875,-…

Najaar 2022

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 9 september 2022. Prijs € 1295,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 22 september 2022. Prijs € 1295,-…

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 795,- Bij…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 4 oktober 2022. Prijs € 1395,-…

crkbo_instelling_rgb
kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein