Verandering initieel voetcontact bij minimalistische loopschoen verhoogt risico op blessures

Er komt steeds meer onderzoek naar minimalistische hardloopschoenen met verminderde demping in de hiel als alternatief schoeisel voor langeafstandsrenners. Conventioneel schoeisel zou prestaties verminderen en bijdragen aan de ontwikkeling van blessures. Onderzoek naar minimalistische schoenen tonen aan dat daardoor de paslengte verkleint, er minder dorsaalflexie is bij het initiële contact en dat het een initieel contact op de midden- of voorvoet stimuleert. Deze veranderingen kunnen de belasting op de knie en de verticale grond reactie kracht verminderen. Dit zou beschermend werken tegen hardloopblessures. Een eerder onderzoek uit 2014 vond echter juist een toename in blessures, wat er op kan wijzen dat er andere factoren meespelen dan de kniebelasting en de grondreactie krachten. Een mogelijke factor is het interval tussen de passen. Wanneer de correlatie tussen deze intervallen zwakker is, lijkt dit uit eerdere onderzoeken een risicofactor te zijn van het aanpassingsvermogen van de manier van hardlopen. Het effect van minimalistische schoenen en veranderingen in het initiële contact op het interval tussen de passen is nog niet bekend. Het doel van deze studie was dan ook om dit effect te onderzoeken bij mensen met een rearfoot footfall (RFF; eerste contact met de hiel), die gewend zijn aan conventionele hardloopschoenen.

Methode

De deelnemers moesten minstens 15 kilometer per week lopen met een RFF looppatroon. De laatste drie maanden mochten ze geen blessure hebben gehad. Op verschillende dagen werd het looppatroon geanalyseerd op gewoon schoeisel en op minimalistische schoenen. De biomechanische bewegingen van het looppatroon werden geregistreerd door middel van een camerasysteem en vier krachtenplatforms. Na een warming up van 5 minuten op een tempo van 8 km/h, renden de deelnemers daarna drie maal 6 minuten op verschillende snelheden (11, 13 en 15 km/u). Iedere serie bestond uit ongeveer 500 passen, waaruit het interval tussen de stappen kon worden berekend.

Resultaten

Er deden 26 mannen mee aan het onderzoek (leeftijd 18-40 jaar), die wekelijks 15 tot 70 kilometer renden. Het interval tussen de passen was heel variabel tussen de deelnemers en werd kleiner bij het verhogen van de snelheid. Intervallen tussen de verschillende passen was korter bij mensen met minimalistische schoenen vergeleken met de conventionele schoen. Tijdens het hardlopen met de minimalistische schoen veranderde geen van de deelnemers naar een forefoot footfall. Bij zeven deelnemers switchte het initiële contact naar een midfoot footfall (MFF) op de hoogste snelheid. Belangrijk is dat bij deze groep de variabiliteit tussen de intervallen in afnam. Dat betekent dat de passen meer rigide worden en meer op elkaar gaan lijken. Tegelijkertijd nam de correlatie tussen de intervallen over meerdere intervallen heen (long-range correlation) af. Dat betekent dat de effecten van een paar passen terug niet meer doorwerken (meegenomen worden) in de huidige pas. Eerder ingezette adaptatie dus ook niet. Deze combinatie zorgt dat men feitelijk meer stereotype gaat lopen en de gezonde variatie en samenhang uit het systeem gaat. Het lopen wordt minder adaptief en de kans op blessures is daardoor verhoogd.

Opmerkingen samenvatter

Vanuit deze bevindingen moet een fysiotherapeut terughoudend zijn in het aanbevelen van minimalistische hardloop schoenen.  De verminderde correlatie tussen de stapintervallen bij de mensen die naar MFF overgingen bij het lopen op minimalistische schoenen duidt op een vermindering in de coördinatie, wat leidt tot een looppatroon dat minder goed aan kan passen aan veranderingen in de omgeving. Dit vormt een risico voor blessures.

Heb jij ook een passie voor hardlopen dan is de cursus De Running Fysiotherapeut echt iets voor jou.

Fuller, J.T., Amado, A. van Emmerik, R.E.A., Hamill, J., Buckley, J.D., Tsiros, M.D., Thewlis, D. (2016) The effect of footwear and footfall pattern on running stride interval long-range correlations and distributional variability. Gait & Posture 44, 137–142.

Meer van Psychfysio

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 9 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 875,- Gordon…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo