Traction straight leg raise lijkt effectief bij rusteloze benen

De oorzaak van het Restless-Legs Syndrome (RLS) is nog onbekend, maar aangenomen wordt dat de symptomen een resultaat zijn van een verandering of irritatie van het centraal zenuwstelsel. De aandoening wordt meestal behandeld met medicijnen, die vervelende bijwerkingen kunnen hebben. Onderzoeken naar niet farmaceutische behandelmethoden zijn er weinig. De ‘traction straight leg raise’ (tSLR) is een techniek die mogelijk tot een vermindering van de klachten kan leiden. De tSLR wordt ook gebruikt om de range of motion van heupflexie met gestrekt been te verbeteren bij zowel gezonde mensen als bij mensen met lage rugpijn. Het idee hierachter is dat er een verandering aan de typische strek reflex teweeg wordt gebracht en zenuwmobiliteit in de onderste extremiteit verbetert. In dit onderzoek wordt bekeken of deze techniek ook verlichting kan brengen bij mensen met RLS.

Methode
Dertien mensen met gediagnosticeerde RLS werden geïncludeerd in het onderzoek. In twee weken ontvingen ze 4 behandelingen waarbij ze eerst een warming up hadden door met een normale loopsnelheid op een loopband te lopen. Vervolgens werd in ruglig de ene zijde geïmmobiliseerd met een band en werd op het andere been 3 series van 3x tSLR toegepast. Hierna gebeurde hetzelfde bij het andere been. Meetmomenten waren bij baseline en een week na de behandelingen. De meetinstrumenten die werden gebruikt waren:

  • Restless Legs Syndrom Rating Scale (RLSRS; Walters, 2003); ernst van de klachten en mate van beperkingen in het dagelijks leven
  • RLS Ordinal Scale (Walters, 2003); pijnscore van 0-8
  • Global Rating of Change (GROC); deze werd alleen aan het eind van de behandelreeks uitgevoerd, hierop gaven de deelnemers een score van -7 ( heel veel slechter) tot +7 (heel veel beter), waarbij 0 geen verandering is.

Resultaten
Op alle drie de meetinstrumenten werd een significante en klinisch relevante verbetering in de klachten gevonden ten opzichte van de baseline. Tien van de dertien patiënten rapporteerden 4 punten hoger op de GROC wat inhoudt dat er een duidelijke verbetering in de klachten te zien was. Geen van de patiënten had een toename van de klachten. Een verklaring voor het behalen van deze goede resultaten zou kunnen zijn dat bij tractie van de onderste extremiteit reflexen van het centraal zenuwstelsel veranderd worden. Een andere verklaring zou zijn dat dat door de vergroting van de bewegingsuitslag van de heupflexie er neurale mobilisatie optreedt, zonder dat deze structuren onder spanning komen te staan.

Opmerkingen samenvatter
Dit onderzoek laat goede resultaten zien in de behandeling van restless legs, of rusteloze benen. Het is een ingrijpende aandoening die met de jaren steeds erger en beperkender wordt en een goede behandeling is er nog niet voor gevonden. Daarom zou het uitvoeren van de tSLR een veelbelovende interventie kunnen zijn; makkelijk uit te voeren en te implementeren en leidend tot goede resultaten. Een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek is echter nog nodig om de werkelijke effectiviteit aan te tonen, maar deze kleine cohortstudie heeft een goede stap gezet in de ontwikkeling naar een fysiotherapeutische behandelmethode van RLS.

Dinkins, E.M., Stevens-Lapsley, J. (2013). Management of symptoms of Restless Legs Syndrome with use of a traction straight leg raise: A preliminary case series. Manual Therapy 18, 299-302.

Meer van Psychfysio

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1300+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2021

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 19 maart 2021. Prijs € 595,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 8 april 2021. Prijs € 875,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 21 april 2021. Prijs € 895,-…

Najaar 2021

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 9 september 2021. Prijs € 1295,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 10 sept 2021. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 16 september 2021. Prijs € 1295,-…

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 10 november 2021. Prijs € 595,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 24 nov 2021. Prijs € 595,-…

Nieuwe data volgen

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data najaar 2021 volgen. Prijs € 895,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Nieuwe data 2021 volgen. Prijs € 1295,-…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo