Tai Chi bij rugpijn vermindert catastroferen en zo de pijn

In een aantal westerse landen is Tai Chi geen vreemde meer binnen de gezondheidszorg. Tai Chi is een aandachtige bewegingsvorm bestaande uit milde en gevarieerde bewegingen. De laatste vijf jaar zijn een aantal systematische reviews verschenen die een gunstig effect aantonen van Tai Chi op pijn en beperkingen van osteoporose en bij chronische musculoskeletale aandoeningen. Men ziet kleine maar positieve effecten op pijn, beperkingen, depressie, balans en zelfvertrouwen.
Waardoor Tai Chi gunstige effecten heeft op musculoskeletale pijn is nog onzeker. De auteurs van dit artikel speculeren dat Tai Chi de ‘kijk’ van de patiënt op zijn pijn beïnvloedt. Tai Chi zou mogelijk catastroferen- en fear-avoidance verminderen en de eigen-effectiviteit rond pijn verhogen.
De auteurs hadden in 2011 al een onderzoek gepubliceerd dat aantoonde dat Tai Chi pijnverlichting gaf bij chronische lage rugpijn. In dat onderzoek zat ook een vragenlijst naar catastroferen. De onderzoekers willen nu bekijken in welke mate de pijnverlichting veroorzaakt wordt door een vermindering in catastroferen.

Methode

De data van 102 deelnemers (gemiddeld 65 jaar en ouder) werden daarom opnieuw geanalyseerd. De data waren voor aanvang van een tien weken durend Tai Chi programma verzameld (N=51) en binnen een week na het beëindigen van de training. De Tai Chi training vond de eerste 8 weken twee maal per week plaats gedurende 45 minuten en de laatste twee weken één keer per week. Een wachtlijstgroep (N=51) diende als controle.
Voor dit onderzoek relevante metingen waren: pijn-onaangenaamheid, pijn intensiteit (beide een NRS-schaal), pijn gerelateerde beperkingen (Roland Morris Disability Questionnaire) en catastroferen over pijn (subschaal van de Coping Strategies Questionnaire).

Resultaten

De auteurs vonden dat de vermindering in catastroferen voor ongeveer 1/3 het effect van Tai Chi op pijn intensiteit en pijn-onaangenaamheid verklaart. De vermindering in catastroferen verklaart voor 2/3 de vermindering in pijn gerelateerde beperkingen.

Opmerking samenvatter

Tai Chi heeft een gunstig effect op pijn en beperkingen bij chronische rugpijn. Een deel van het effect is indirect en verloopt via het verminderen van catastroferen. Misschien vormt de graduele opbouw van de Tai Chi bewegingen gaandeweg de training een podium waar de patiënt als het ware ‘graded activity’ toepast en geleidelijk zijn bewegen minder laat domineren door de rugpijn. Tai Chi heeft mogelijk ook elementen van ‘graded exposure’ in zich. Weliswaar niet expliciet uitgewerkt, maar het is in ieder geval zo dat de patiënt met bewegingen aan de gang gaat waar hij voorheen bang voor was en die hij vermeed. Misschien kunnen deze bevinden doorgetrokken worden naar mindful bewegen in het algemeen. Men kan dan naast Tai Chi denken aan Yoga, ademtraining, Feldenkrais, en aan de Bartenieff fundamentals.

Bron: Hall, A. M., Kamper, S.J., Emsley, R., Maher, C.G. (2016). Does pain-catastrophising mediate the effect of tai chi on treatment outcomes for people with low back pain? Complementary Therapies in Medicine, 25, 61-66.

Bron: Peter van Burken

© www.PsychFysio.nl / drs. P. van Burken.

Hall, A. M., Kamper, S.J., Emsley, R., Maher, C.G. (2016). Does pain-catastrophising mediate the effect of tai chi on treatment outcomes for people with low back pain? Complementary Therapies in Medicine, 25, 61-66.

Meer van Psychfysio

Peter van Burken

Peter van Burken

Fysiotherapeut/psycholoog. Initiator en docent Psychfysio opleidingen. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1300+ artikelen

Nieuwsbrief

Najaar 2021

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 9 september 2021. Prijs € 1195,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 10 sept 2021. Prijs € 495,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 14 september 2021. Prijs € 1295,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 15 september 2021. Prijs € 895,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 16 september 2021. Prijs € 1295,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 24 september 2021. Prijs € 495,-…

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 10 november 2021. Prijs € 495,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 24 nov 2021. Prijs € 595,-…

Nieuwe data volgen

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Data voorjaar 2022 volgen. Prijs € 795,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Nieuwe data volgen. Prijs € 875,- Kennis…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start najaar 2021. Prijs: € 875,-  …

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo