Additional menu

Succesvolle terugkeer activiteiten na voorste kruisband letsel afhankelijk van quadriceps kracht

Letsel van de voorste kruisband (ACL) heeft niet alleen gevolgen op de korte termijn, maar kan soms leiden tot levenslange klachten. Osteoartritis komt vaker voor bij deze mensen en ook is de zelfgerapporteerde functie vaak laag. Een van de primaire bronnen lijkt aanhoudende quadriceps zwakte te zijn, aangezien die veelvuldig gezien wordt bij de patiëntengroep en gewrichtsslijtage versnelt. Quadricepts Activation Failure (QAF) wordt vaak gezien als een primaire oorzaak van krachtafwijkingen. QAF komt  vaak voor na letsel en reconstructie van de voorste kruisband en ontstaat door veranderingen in de neurale banen. De aanwezigheid van QAF is een barrière voor succesvolle krachttraining omdat het de mogelijkheid tot contractie verstoort. Het lijkt plausibel dat QAF ook het herstel van fysieke functie in de weg staat. Het doel van deze studie was om vast te stellen of QAF de relatie tussen quadriceps kracht en fysieke functie na ACL-reconstructie beïnvloedt.

Methode

Deelnemers waren mensen tussen de 14 en 30 jaar met acuut ACL-letsel die ingepland stonden voor een reconstructie. Het grootste deel van deze 84 patiënten (n=39, 75%) ontving geen interventie na de operatie. Alle deelnemers volgden voor dit onderzoek een revalidatie protocol, bestaand uit 2 tot 3 sessies per week, gedurende 7 maanden.
Iedere deelnemer werd getest op fysiek functioneren, quadriceps kracht en quadriceps activatie. Deze gegevens werden verzameld wanneer de patiënten van de orthopedisch chirurg groen licht hadden gekregen om alle activiteiten weer op te pakken.

  • Quadriceps functie werd gemeten met een isokinetische dynamometer.
  • Quadriceps activatie werd gemeten door vast te stellen wat de maximale vrijwillige isometrische contractie was voor knie extensie.
  • Fysiek functioneren werd getest door de single hop test [Hart, 2011].
  • Zelf gerapporteerd functioneren werd in kaart gebracht door midden van het International Knee Documentation Committee (IKDC) subjective form (Irrgang, 2001) Deze vragenlijst is veel gebruikt om knie-specifieke factoren als symptomen, functie en sportactiviteit te meten.

Resultaten

Er was een significante matige (r=0.52) correlatie tussen quadriceps kracht en fysiek functioneren. Er was een matige positieve correlatie (r=0.52) tussen quadriceps kracht door QAF en fysiek functioneren. Quadriceps kracht en de interactie van kracht door QAF verklaarde 30% van de variantie in fysiek functioneren. Kracht door QAF alleen verklaarde maar 7% van de variantie.

Opmerkingen samenvatter

Deze resultaten laten zien dat fysiek functioneren ten tijde van volledige terugkeer naar activiteiten na ACL reconstructie grotendeels wordt beïnvloed door het herstel van quadriceps kracht, maar dat QAF hier geen grote rol in speelt. Dit is volgens de auteurs redelijk verrassend, omdat hun hypothese was dat het gebrek aan quadriceps kracht veroorzaakt werd door QAF. In deze populatie hadden de deelnemers een redelijk hoge QAF, terwijl quadriceps kracht niet altijd even goed was en als gevolg daarvan beperkingen in het fysiek functioneren ondervonden. Deze data bevestigen wel dat quadriceps kracht het fysiek functioneren beïnvloedt en daardoor ook de zelfgeraporteerde uitkomsten.

Bron: Lepley, L.K., Palmieri-Smith, R.M. (2015) Quadriceps Strength, Muscle Activation Failure, and Patient-Reported Function at the Time of Return to Activity in Patients Following Anterior Cruciate Ligament Reconstruction: A Cross-sectional Study. J Orthop Sports Phys Ther. Dec;45(12):1017-25.

Samenvatter: Marjolein Streur
Redactie: Peter van Burken.

Meer over dit onderwerp bij Psychfysio

Gravatarfoto voor Peter van Burken

Peter van Burken

Dertig jaar ervaring als fysiotherapeut/psycholoog. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Reader Interactions

Om de twee weken 3-6 samenvattingen

Fysiotherapeut? ja nee

6000+ fysiotherapeuten ontvangen de nieuwsbrief.

Cursussen 2020

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 7 januari 2020. Prijs 595,-...

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 8 januari 2020. Prijs 875,-...

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 9 januari 2020. Prijs 1295,-...

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 11 januari 2020. Prijs 1295,-...

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 13 januari 2020. Prijs 595,-...

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 januari 2020. Prijs 595,-...

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 28 januari 2019. Prijs 1295,-...

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 6 mei 2020. Prijs 895,-...

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 22 mei 2020. Prijs 595,-...

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 3 juni 2020. Prijs 875,-...