fbpx

Additional menu

Opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA)

We mogen best een beetje trost zijn, Nederland heeft sinds kort zijn eigen internationale opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA). Dat is goed nieuws voor fysiotherapeuten. Men hoeft niet meer naar New York, Israël of Berlijn, maar kan gewoon in Rotterdam terecht. Daar organiseert het EMOVE institute deze internationaal erkende opleiding. Als thuishaven heeft ze gekozen voor de prachtige zalen en studio’s van CODARTS in Rotterdam. EMOVE staat voor Embodied Movement.

Laban Bartenieff Movement System

Binnen Psychfysio opleidingen heeft het Laban/Bartenieff Movement System al een aantal jaren de aandacht in publicaties met als thema dans en fysiotherapie en in de gewaardeerde achtdaagse opleiding Dansante fysiotherapie op basis van Laban/Bartentieff.  Na deze achtdaagse opleiding heeft de fysiotherapeut ruim voldoende materiaal om elementen van dans doelgericht en effectief binnen de fysiotherapie in te zetten. Voor de duidelijkheid:

Dansante fysiotherapie heeft niet als doelstelling dat de patiënt leert dansen, maar dat fysiotherapeutische doelstellingen behaald worden door middel van het gericht inzetten van dansante elementen binnen de fysiotherapeutische behandeling.

Maar er valt natuurlijk nog veel meer te leren. Als een fysiotherapeut wil doorstromen naar een deeltijd beroepsopleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA), dan kan dat nu dus in Nederland. De achtdaagse opleiding van Psychfysio opleidingen geldt als vrijstelling voor de toelating aan het EMOVE institute.

Het Laban Bartenieff Movement System is een geavanceerd systeem om bewegen te analyseren en te interveniëren. Voor fysiotherapeuten is dit een uiterst interessante en verfrissende kijk op bewegen. Zie Wat kan de Laban/Bartenieff Movement Analysis voor de fysiotherapeut betekenen? Het systeem gaat voorbij de meer traditionele geïsoleerde factoren zoals mobiliteit, kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. In essentie kijkt ze naar bewegen vanuit (a) de acroniem BESS, (b) phrasing en (c) relationships. BESS staat voor body, effort, shape en space. De nadruk ligt op de dynamische bewegingskwaliteiten, zowel functioneel als expressief. Het gaat dan over welke lichaamsdelen bij bewegen betrokken zijn, hoe die onderling verbonden bewegen, of het bewegen gebruik maakt van de anatomische ketens, of de beweging doorstroomt door het lichaam en niet geblokkeerd wordt. Of er bewogen wordt met grouding, strong- of light Weight, of er Flow is, hoe er in de ruimte bewogen wordt, of men al bewegend kan profiteren van de motorische ontwikkelingspatronen, enzovoort. Het bewegingsidioom, en het kijken naar bewegen, wordt van de fysiotherapeut enorm verrijkt en daarmee tegelijkertijd het palet aan bewegingsinterventies.

Top docenten en top programma

De opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst (LBMA) is een initiatief van Katharina Conradi en Marieke Delannoy, beide kerndocent aan de opleiding. De overige faculteitsleden zijn: Karen A. Studd (auteur Everybody Is a Body), Joanna Brotman, Alexandra Baybutt, en Peggy Hackney (auteur Making Connections). Het programma is een unieke blend van het beste uit twee internationale curricula (LIMS en EUROLAB). Het internationale team (en netwerk), de situering in Nederland (open en creatief), en met de bronnen van CODARTS onder handbereik voorspelt dat deze opleiding binnen een paar jaar toonaangevend zal zijn in het doorvoeren van vernieuwing binnen het Laban Bartenieff Movement System. Dans als kunstvorm, dans als expressie, dans in revalidatie, dans en (neuro)wetenschap; het is op dit moment een grote broeipot van ontwikkeling en modernisering die een rijpingspunt bereikt heeft om onstuitbaar door te breken.

Beroepsverrijking voor fysiotherapeuten of nieuw beroep?

De achtdaagse Dansante fysiotherapie op basis van laban/bartenieff is een mooie beroepsverrijking verrijking voor de fysiotherapeut, de drie-jarige deeltijd opleiding tot gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst is dit natuurlijk nog meer en leidt bovendien op tot een nieuw beroep. Als gecertificeerd Laban Bartenieff Movement Analyst kun je met deze specialistische bewegingskennis zelfstandig aan het werk, ook buiten de fysiotherapie. De analyse en interventie mogelijkheden waarin je jezelf ontwikkelt vallen onder de noemer Somatic Movement Education and Therapy, een internationale organisatie, ISMETA, bewaakt de kwaliteit en certificering. De opleiding bij het EMOVE institute is geaccrediteerd door het ISMETA. Voor psychosomatisch fysiotherapeuten zal somatics en embodiment een bekend begrip zijn. Als fysiotherapeut zul je een interessante tijd meemaken doordat je medecursisten vaak uit geheel andere beweeggebieden komen.

Let op: eens in de drie jaar!

De opleiding duurt drie jaar en wordt gegeven in drie modules van 9 dagen per jaar. De eerste twee module vallen elk jaar aan het begin van de zomer en een module eind februari. Door deze opzet is de planning voor veel fysiotherapeuten haalbaar. De opleiding start op 1 juli 2019, voor fysiotherapeuten die hierin geïnteresseerd zijn is het wel even opletten. De instroom is namelijk relatief beperkt: 18 deelnemers. Het zal daarna drie jaar duren voordat er een nieuwe groep van start gaat. Mis deze kans dus niet.

Voor meer informatie kunt u bij het EMOVE institute terecht.

© www.PsychFysio.nl
drs. P. van Burken

Meer over dit onderwerp bij Psychfysio

Gravatarfoto voor Peter van Burken

Peter van Burken

Dertig jaar ervaring als fysiotherapeut/psycholoog. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Reader Interactions

Om de twee weken zes samenvattingen

Fysiotherapeut? ja nee

6000+ fysiotherapeuten ontvangen de nieuwsbrief.

Database met 1225+ artikelen

Cursussen

Voorjaar 2020

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 19 maart. Prijs 1095,- Inschrijven...

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 28 januari 2020. Prijs 1295,-...

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 22 april 2020. Prijs 895,-...

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 22 mei 2020. Prijs 595,-...

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 26 mei 2020. Prijs 595,-...

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 3 juni 2020. Prijs 875,-...

Najaar 2020

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 3 september 2020. Prijs 1295,-...

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 4 september 2020. Prijs 595,-...

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 3 november 2020. Prijs 595,-...

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start najaar 2020. Prijs: 875,- Inschrijven...

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start voorjaar 2021. Prijs 875,- Inschrijven...