Opbouw van de Tai Chi cursus voor de fysiotherapeutische patiënt

Overzicht
Na het doornemen van de handleiding, kan een begin gemaakt worden met het bestuderen van het beeldmateriaal. De oefeningen zijn opgedeeld in:

 • Warming-up
 • Basisvorm
 • Ketting 1
 • Ketting 2
 • Loopoefening 1
 • Loopoefening 2: Loopoefening met handbeweging
 • Cooling-down

Aanleren van de oefening

Alle oefeningen zijn op twee verschillende manieren te zien, één opname met aanwijzingen in het beeld en een opname zonder aanwijzingen. Om een eerste indruk te krijgen van de totale beweging kan de video zonder tekst bekeken worden. Wanneer er echter gestart zal worden met het aanleren van de beweging, wordt aanbevolen de video met instructie/tekst te gebruiken. Na het oefenen met de video met instructie/tekst kan de video zonder instructies nog eens bekeken worden om zo na te gaan of de details goed beheerst worden. Indien de totale beweging beheerst wordt, kan als laatste stap het beeldmateriaal weg worden gelaten. De oefening wordt nu zonder visuele ondersteuning uitgevoerd.

Warming-up en basisvorm

Als eerste beweging komt de warming-up aan bod. Na de warming-up zal de basisvorm uitgelegd worden. Er zal in iedere ketting gestart en geëindigd worden met de basisvorm, daarom is het van belang dat deze voldoende geoefend wordt.

Ketting 1 en 2

Ketting 1 en 2 worden uitgevoerd in vier verschillende richtingen. De ketting is kort (+/-1,5 min.) en daardoor makkelijk aan te leren. Het is mogelijk de ketting in 4 verschillende richtingen (noord, oost, zuid, west) achter elkaar uit te voeren, waardoor de oefening langer en uitgebreider wordt, maar de moeilijkheidsgraad veranderd niet.
Mogelijke differentiaties, in volgorde van moeilijkheidsgraad, die kunnen worden toegepast binnen ketting 1 en 2 zijn:

 • De ketting in 1 richting uitvoeren
 • De oefening herhalen en verbinden door de ketting in 4 richtingen uit te voeren
 • De ketting in 4 richtingen uitvoeren, maar dan in tegengestelde richting
 • Ketting 1 en 2 met elkaar verbinden, eventueel in combinatie met punt 2 en 3.

Ketting 3

Ketting 3 is een loopoefening en heeft dus een ander karakter als ketting 1 en 2. Als eerste wordt de beweging van de benen gedemonstreerd, hierna wordt deze gecombineerd met de bijbehorende armbeweging.
Het is van belang dat naar de volgende ketting wordt overgegaan, als de voorafgaande ketting volledig beheerst wordt. Het is dus mogelijk dat niet alle kettingen in één keer aan bod komen. Indien de loopoefening in voorwaartse richting beheerst wordt kan de oefening ook nog in achterwaartse richting uitgevoerd worden.

Cooling-down

De cooling-down is bedoeld om iedere oefensessie mee te beëindigen. Dit is goed mogelijk, omdat de technieken niet moeilijk zijn en weinig oefening nodig hebben.

Instructies bij het beeldmateriaal

Ademhaling

Extra aandacht voor het ademhalen is niet nodig, probeer tijdens het oefenen de ademhaling zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen. Probeer zoveel mogelijk vanuit de buik adem te halen.

Beginhouding

Om Tai Chi goed te kunnen beoefenen moet je jezelf in een ontspannen staande houding positioneren. Dit doe je door de voeten op schouderbreedte te plaatsen en je tenen naar voren te richten. Het gewicht is over beide voeten verdeeld en de knieën zijn licht gebogen. De armen hangen langs het lichaam, waarbij de schouders ontspannen zijn. Trek de kin licht in en houd het hoofd rechtop met de kruin naar boven gericht.

Beweging

De beweging die men maakt, gebeurt met zo weinig mogelijk energie. Op deze manier komt er een zo ontspannen mogelijk beweging tot stand. De snelheid is variabel, een aandachtspunt hierbij is wel dat het rustig moet gebeuren. Het beste is om het tempo van de instructievideo te handhaven.

Op de site staat beeldmateriaal van Bart Saris, hij is een ervaren Tai Chi leraar van de Wu-stijl. Hij laat zien hoe de bewegingen moet worden uitgevoerd. Er kan gekozen worden voor beeld met of zonder instructie. Bij de instructievideo wordt het beeld tussentijds stopgezet, zodat men de tijd heeft om de instructies te lezen en eventueel te visualiseren.

Meer van Psychfysio

Peter van Burken

Peter van Burken

Fysiotherapeut/psycholoog. Initiator en docent Psychfysio opleidingen. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 9 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo