Additional menu

Neuromusculaire rek verergert symptomen CVS

Symptomen van het Chronisch Vermoeidheids Syndroom kunnen worden verergerd door fysieke of cognitieve activiteit en door orthostatische stress. Eerdere pilotonderzoeken wezen er ook op dat CVS symptomen ook uitgelokt konden worden door longitudinale neurale en weke-delen-rek op de ledematen en wervelkolom. Dit is consistent met de vermindering in de compliance van het zenuwstelsel en de verbonden weefsels bij mensen met CVS. De onderzoekers van deze studies willen dit verband verder analyseren. Het doel van deze studie was om de reactie op de Straight Leg Raise (SLR) bij mensen met CVS en bij gezonde mensen te testen.

Methode

Zestig mensen met CVS en 20 gezonde mensen namen deel aan het onderzoek. De mensen met CVS mochten geen klachten aan hun onderste extremiteiten hebben. De gezonde mensen moesten in goede of uitstekende gezondheid zijn. Alle participanten kregen 15 minuten passieve SLR in ruglig of een placebo SLR. Gedurende deze 15 minuten maten de onderzoekers iedere 5 minuten de hartslag, bloeddruk en intensiteit van de symptomen.

Primaire uitkomstmaat was de verandering in symptoomintensiteit direct na de interventie en 24 uur later. Vermoeidheid, lichamelijke pijn, licht in het hoofd voelen, moeilijkheden met concentratie en hoofdpijn werden op een schaal van 0 tot 10 gescoord. Al deze scores werden bij elkaar opgeteld om tot een ‘totale’ score te komen.

De metingen die werden gedaan waren:

  • Gezondheidsscore van 0 tot 100, waarbij 100 het best mogelijk was.
  • Multidimensional Fatigue Inventory (MFI); een vragenlijst met 20 items die 5 dimensies van vermoeidheid test
  • Symptoom intensiteit van vermoeidheid, lichamelijke pijn, licht in het hoofd, concentratieproblemen en hoofdpijn. De deelnemers gaven scores op een schaal van 0 tot 10.
  • Wood Mental Fatigue Inventory (WMFI), een schaal op 9 punten van mentale vermoeidheid.
  • Center for Epidemiologic Studies-Depression Scale (CES-D); een vragenlijst met 20 items over de mate van depressive
  • Beck Anxiety Inventory (BAI) voor gevoelens van angst.

Resultaten

Tijdens de ‘echte’ test scoorden de CVS-patiënten op alle symptomen significant slechter dan de gezonde mensen. Na 24 uur waren de scores nog steeds slechter voor de CVS-groep, behalve voor hoofdpijn.
Bij de vergelijking tussen mensen met CVS die de echte SLR en de placebo SLR kregen, rapporteerden de mensen met CVS die de echte SLR ondergingen een significante toename in lichamelijke pijn, moeite met concentreren en ‘totale symptomen’. Na 24 uur was de intensiteit van licht in het hoofd voelen en totale symptomen significant groter voor de CVS-patiënten die de echte SLR kregen dan de CVS-patiënten die de placebo SLR kregen. De mensen met CVS hadden tijdens na 24 uur significante hogere individuele en totale symptoom-scores dan de gezonde mensen

Opmerkingen samenvatter

Het toepassen van een longitudinale rek op de zenuwen en weke delen van de onderste extremiteit kan de intensiteit van de symptomen bij mensen met CVS vergroten, in ieder geval gedurende 24 uur. Mechanische gevoeligheid kan dus symptomen provoceren bij CVS. Fysieke training is gunstig voor CVS patiënten. Kanttekening is wel dat de intensiteit niet te hoog moet zijn. Voor rekoefeningen die het neuronale weefsel op spanning brengen lijkt hetzelfde te gelden.

Bron: Rowe, P.C., Fontaine, K.R., Lauver, M., Jasion, S.E., Marden, C.L., Moni, M., Thompson, C.B., Violand, R.L. (2016). Neuromuscular Strain Increases Symptom Intensity in Chronic Fatigue Syndrome. PLoS One. Jul 18;11(7):e0159386.

Samenvatter: Marjolein Streur
Redactie: Peter van Burken.

Meer over dit onderwerp bij Psychfysio

Gravatarfoto voor Peter van Burken

Peter van Burken

Dertig jaar ervaring als fysiotherapeut/psycholoog. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Reader Interactions

Om de twee weken 3-6 samenvattingen

Fysiotherapeut? ja nee

6000+ fysiotherapeuten ontvangen de nieuwsbrief.

Database met 1225+ artikelen

Cursussen 2020

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 7 januari 2020. Prijs 595,-...

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 8 januari 2020. Prijs 875,-...

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 9 januari 2020. Prijs 1295,-...

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 11 januari 2020. Prijs 1295,-...

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 13 januari 2020. Prijs 595,-...

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 15 januari 2020. Prijs 595,-...

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 28 januari 2019. Prijs 1295,-...

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 6 mei 2020. Prijs 895,-...

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 22 mei 2020. Prijs 595,-...

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 3 juni 2020. Prijs 875,-...