Onze cursussen voor fysiotherapeuten.

Neuromusculaire rek verergert symptomen CVS

Symptomen van het Chronisch Vermoeidheids Syndroom kunnen worden verergerd door fysieke of cognitieve activiteit en door orthostatische stress. Eerdere pilotonderzoeken wezen er ook op dat CVS symptomen ook uitgelokt konden worden door longitudinale neurale en weke-delen-rek op de ledematen en wervelkolom. Dit is consistent met de vermindering in de compliance van het zenuwstelsel en de verbonden weefsels bij mensen met CVS. De onderzoekers van deze studies willen dit verband verder analyseren. Het doel van deze studie was om de reactie op de Straight Leg Raise (SLR) bij mensen met CVS en bij gezonde mensen te testen.

Methode

Zestig mensen met CVS en 20 gezonde mensen namen deel aan het onderzoek. De mensen met CVS mochten geen klachten aan hun onderste extremiteiten hebben. De gezonde mensen moesten in goede of uitstekende gezondheid zijn. Alle participanten kregen 15 minuten passieve SLR in ruglig of een placebo SLR. Gedurende deze 15 minuten maten de onderzoekers iedere 5 minuten de hartslag, bloeddruk en intensiteit van de symptomen.

Primaire uitkomstmaat was de verandering in symptoomintensiteit direct na de interventie en 24 uur later. Vermoeidheid, lichamelijke pijn, licht in het hoofd voelen, moeilijkheden met concentratie en hoofdpijn werden op een schaal van 0 tot 10 gescoord. Al deze scores werden bij elkaar opgeteld om tot een ‘totale’ score te komen.

De metingen die werden gedaan waren:

  • Gezondheidsscore van 0 tot 100, waarbij 100 het best mogelijk was.
  • Multidimensional Fatigue Inventory (MFI); een vragenlijst met 20 items die 5 dimensies van vermoeidheid test
  • Symptoom intensiteit van vermoeidheid, lichamelijke pijn, licht in het hoofd, concentratieproblemen en hoofdpijn. De deelnemers gaven scores op een schaal van 0 tot 10.
  • Wood Mental Fatigue Inventory (WMFI), een schaal op 9 punten van mentale vermoeidheid.
  • Center for Epidemiologic Studies-Depression Scale (CES-D); een vragenlijst met 20 items over de mate van depressive
  • Beck Anxiety Inventory (BAI) voor gevoelens van angst.

Resultaten

Tijdens de ‘echte’ test scoorden de CVS-patiënten op alle symptomen significant slechter dan de gezonde mensen. Na 24 uur waren de scores nog steeds slechter voor de CVS-groep, behalve voor hoofdpijn.
Bij de vergelijking tussen mensen met CVS die de echte SLR en de placebo SLR kregen, rapporteerden de mensen met CVS die de echte SLR ondergingen een significante toename in lichamelijke pijn, moeite met concentreren en ‘totale symptomen’. Na 24 uur was de intensiteit van licht in het hoofd voelen en totale symptomen significant groter voor de CVS-patiënten die de echte SLR kregen dan de CVS-patiënten die de placebo SLR kregen. De mensen met CVS hadden tijdens na 24 uur significante hogere individuele en totale symptoom-scores dan de gezonde mensen

Opmerkingen samenvatter

Het toepassen van een longitudinale rek op de zenuwen en weke delen van de onderste extremiteit kan de intensiteit van de symptomen bij mensen met CVS vergroten, in ieder geval gedurende 24 uur. Mechanische gevoeligheid kan dus symptomen provoceren bij CVS. Fysieke training is gunstig voor CVS patiënten. Kanttekening is wel dat de intensiteit niet te hoog moet zijn. Voor rekoefeningen die het neuronale weefsel op spanning brengen lijkt hetzelfde te gelden.

Rowe, P.C., Fontaine, K.R., Lauver, M., Jasion, S.E., Marden, C.L., Moni, M., Thompson, C.B., Violand, R.L. (2016). Neuromuscular Strain Increases Symptom Intensity in Chronic Fatigue Syndrome. PLoS One. Jul 18;11(7):e0159386.

Meer van Psychfysio

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1300+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 3 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Start  19 maart 2022. Prijs € 795,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 875,- Gordon…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo