McConnell tape vermindert pijn maar beïnvloedt activatie van vasti niet

McConnell ontwikkelde een mediaal gerichte tape over de patella om patellofemorale pijn te verlichten. Effectonderzoek laat zien dat dit direct pijnverlichting kan geven, maar het werkingsmechanisme is nog onbekend. Er zijn aanwijzingen dat de timing van de aanspanning van de vasti door de tape verandert. Onderzoeken spreken elkaar tegen als het gaat om de vraag of de mate van de activatie van de vasti ook beïnvloed wordt. De auteurs verwachten dat de wijze waarop de EMG data in die onderzoeken genormaliseerd zijn mogelijk niet optimaal was. Doorgaans normaliseert met ten opzichte van een maximale contractie, in het huidige onderzoek willen ze het EMG normaliseren vanuit een referentie conditie zonder tape.

Methode
Aan dit onderzoek doen 10 proefpersonen mee met patellofemorale pijn en 12 zonder deze pijn.
Alle proefpersonen ondergingen drie condities: therapeutische tape, placebotape en geen tape. De volgorde van de condities was willekeurig gekozen, tussen de condities zat vijf minuten om effect van de vorige conditie te niet te doen. De therapeutische tape bestond uit het toepassen van diverse McConnel technieken totdat de pijn met 50% verminderd was bij provocatie. De controle groep kregen een standaard therapeutische tape. De placebotape werd zonder veel spanning vertikaal over de patella aangelegd. De EMG elektrodes werden op de spierbuiken van de vastus medialis en vastus lateralis gezet. De proefpersonen moesten bij de meting een kleine trap oplopen van twee treden.

Resultaten
In de groep proefpersonen met pijn neemt deze pijn bij het traplopen met de therapeutische tape sterk en significant af ten opzichte van placebotape of geen tape. Tussen de placebotape en geen tape was er in dit opzicht geen verschil. De onderzoekers vonden echter geen consistente verschillen in de sterkte van de EMG-activatie tussen de verschillende tape condities.

Samenvattend
Op basis van de huidige gegevens en gegevens uit eerder onderzoek blijkt dat McConnell tape direct een pijnvermindering geeft, en dat de tape wel de timing van de activatie van de vasti beïnvloedt maar niet de sterkte van activatie.

Cowan SM, Hodges PW, Crossley KM, Bennell KL. Patellar taping does not change the amplitude of electromyographic activity of the vasti in a stair stepping task. Br J Sports Med 2006; 40(1):30-34

Over de auteur

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van Psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Fysiotherapeut?(Vereist)

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 1 april 2022. Prijs € 495,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 13 mei 2022. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 17 juni 2022. Prijs € 875,-…

Najaar 2022

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 9 september 2022. Prijs € 1295,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 22 september 2022. Prijs € 1295,-…

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 795,- Bij…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 4 oktober 2022. Prijs € 1395,-…

crkbo_instelling_rgb
kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein