9-09-Helpen schoenen met anatomische inlegzolen bij voorkomen shin splints-shutterstock-b_195545564

Helpen schoenen met anatomische inlegzolen bij voorkomen shin splints?

De precieze oorzaak van shin splints is nog altijd onbekend, maar het radiologische beeld laat een reactie van het bot zien, gerelateerd aan verhoogde impact en hardlopen. Vaak begint het als acute ontsteking die leidt tot een reactie van het bot. Het kan eindigen in structurele schade aan het bot. Risicofactoren zijn overpronatie, verkeerde initiële plaatsing van de voet, spiervermoeidheid en shin splints in de voorgeschiedenis. Het eerste hielcontact met de vloer heeft de grootste impact, waarna die krachten op de tibia doorwerken. Om de shin splints te voorkomen is het van belang om de impact tijdens hardlopen te verkleinen. In dit onderzoek is gekeken naar de invloed van goed dempende schoenen met een anatomische inlegzool op impact, overpronatie en mechanische strategie bij 10 kilometer renners.

Methode

In deze kleine observationele studie werden 14 mannen met shin splint klachten geïncludeerd. Andere inclusiecriteria waren dat ze allemaal een overpronatie moesten hebben van minstens 15 graden en dat het initiële voetcontact bij de landing op de hiel was. Alle participanten kregen na het stellen van de diagnose een ontstekingsremmer gedurende 5 dagen en vervolgens kregen ze 7 weken fysiotherapie, 3 keer per week gedurende 1,5 uur volgens een standaard protocol. Voor alle deelnemers werd een anatomische zool op maat gemaakt. Ten tijde van het onderzoek waren alle deelnemers in staat om 20 minuten pijnvrij te rennen. Het looppatroon werd tijdens het rennen geanalyseerd, zowel op blote voeten als met de schoenen met aangepaste zool. De uitkomstmaten waren het initiële contact, impact van het initiële contact en de mechanische strategie.

Resultaten

De impact bij het initiële contact werd significant gereduceerd door het dragen van de schoenen met anatomische inlegzool. De overpronatie werd ook significant verminderd met 2 graden door het dragen van de schoenen. De looptechniek veranderde echter niet bij het dragen van schoenen vergeleken met blootsvoets, terwijl dit wel werd verwacht.

Opmerkingen samenvatter

De meeste mensen gebruiken bij het lopen op blote voeten een andere looptechniek dan bij het lopen op schoenen om zo de impact te verminderen. Opvallend in deze groep hardlopers met shin splints was dat ze ongeacht ze wel of geen schoeisel droegen, precies dezelfde looptechniek behielden en dit dus niet aanpasten aan de ervaren impact. Dit zou een belangrijke oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van shin splints. Hoewel schoenen de impact van de landing kunnen reduceren en overpronatie kan verminderen, lijkt het voor het voorkomen van shin splints belangrijker om ook de looptechniek te veranderen, zoals bij blootsvoets lopen gebeurt.

Heb jij ook een passie voor hardlopen dan is de cursus De Running Fysiotherapeut echt iets voor jou.

De la Fuente, C.I., Henríquez, H., Ramírez-Campillo, R., Delgado, M., Chamorro, C., Ruidiaz, S., Campos, C., Carcuro, G. (2015). Can Cushioned Shoes with Anatomical Insole Correct the Impact in Runners with Recurring Shin Splint?. Journal of Exercise, Sports & Orthopedics 2(1):1-5.

Over de auteur

Shanty Sterke

Fysiotherapeut/ bewegingswetenschapper/wetenschapsjournalist. Referent/samenvatter met specialisatie ouderen.

Meer nieuws van psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Fysiotherapeut?(Vereist)

Voorjaar 2022

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 1 april 2022. Prijs € 495,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 13 mei 2022. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 17 juni 2022. Prijs € 875,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 4 oktober 2022. Prijs € 1395,-…

Data volgen

crkbo_instelling_rgb
kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein