10-21-Gelukkige ouderen bewegen meer_421410421

Gelukkige ouderen bewegen meer

Weinig ouderen voldoen aan de aanbevolen hoeveelheid fysieke activiteiten. Dit probleem neemt verder toe als ze ouder dan 75 zijn. In Groot-Brittannië voldoet maar 55% van de mensen tussen 55 en 64 jaar aan de aanbeveling en dit aantal daalt naar 36% van de mannen en 18% van de vrouwen als ze ouder dan 75 zijn. Gezien de vergrijzing is het van belang dat deze ouderen fysiek actief blijven om hun gezondheid te behouden en ook om de kosten voor de gezondheidszorg te beperken. Onderzoek wijst erop dat psychische factoren invloed kunnen hebben op de kans dat mensen wel of niet aan de bewegingsnorm voldoen. Uit een studie waarin mensen acht jaar gevolgd werden, bleek dat mensen met angst of depressie te weinig bewegen. Ook blijkt dat mensen die zich mentaal goed voelen (tevreden zijn met hun leven, optimistisch, positief en een doel hebben in het leven) fysiek betere uitkomsten hebben, waaronder een verminderd risico op cardiovasculaire aandoeningen, cognitieve achteruitgang en mortaliteit. Sommige onderzoekers speculeren dat fysieke activiteit een van de mechanismes is voor de relatie tussen mentaal welzijn en gezondheid. Of dit inderdaad zo is, zeker bij ouderen, is nog niet goed in prospectief onderzoek vastgesteld. In deze studie kijken de onderzoekers of psychisch welzijn invloed heeft op de gezondheid door het vergroten van de kans dat mensen fysiek actief blijven.

Methode

Data werden verzameld uit de English Longitudinal Study of Aging (ELSA). Dit is een doorlopende nationaal representatieve studie onder Britten van 50 jaar en ouder. Het huidige onderzoek includeerde 11.392 mensen van wie de gegevens sinds 2002-2003 in ELSA waren opgenomen. De metingen die werden afgenomen:

  • Psychisch welzijn: CASP-19 (Hyde, 2003). Deze lijst is speciaal ontwikkeld om het psychisch welzijn bij ouderen op meerdere domeinen te meten. De vier belangrijkste basisbehoeften hiervoor zijn volgens het theoretisch kader achter deze lijst: controle, autonomie, zelf-realisatie en plezier.
  • Fysieke activiteit: Short Physical Activity Questionnaire (Wareham 2003). Op basis hiervan werden de mensen in vier categorieën ingedeeld: sedentair, laag-, matig- of hoog actief.

Resultaten

Hoger psychisch welzijn was geassocieerd met meer fysieke activiteit. Een hoger psychisch welzijn bij baseline was geassocieerd met hogere fysieke activiteit op ieder punt tijdens de follow-up, maar de activiteitenniveaus namen in de loop van de tijd wel af. Tegen de verwachting in hadden mensen met een beter psychisch welzijn een snellere afname in activiteit. Van de 6030 mensen die bij baseline matig- tot hoog fysieke actief waren, kwam 47,2% in de sedentaire of lage activiteit-groep in de loop van de 11 jaar follow-up. Van de 3956 mensen die bij baseline laag actief of sedentair waren nam de kans dat ze actief waren toe naarmate het psychisch welzijn beter was.

Opmerkingen samenvatter

De belangrijkste en duidelijkste bevinding van dit onderzoek was dat mensen die zich psychisch beter voelen fysiek actiever zijn. Deze resultaten bleven in stand na het corrigeren voor gezondheidsstatus en depressie. Interventies die zich richten op het vergroten van het psychisch welzijn zouden een nieuwe methode kunnen zijn om ouderen fysiek actiever te krijgen, wat vervolgens weer kan leiden tot een betere fysieke gezondheid. Fysiotherapeuten kunnen deze bevindingen ook combineren binnen hun bewegingsinterventies. Als de fysiotherapeut bewegingsactiviteiten aanbiedt die plezierig en gezellig zijn voor ouderen, en die mogelijkheden geven tot sociale interactie, dan kan dit het mentale welzijn van de oudere bevorderen. Beter mentaal welzijn verhoogt weer de kans dat de ouderen fysiek actief blijven, waarmee de cirkel rond is. Dansante fysiotherapie is bij uitstek een interventie die weliswaar primair fysiek gericht is op het verminderen van beperkingen, maar tevens via belevingsplezier, expressie en sociale interactie een gunstig effect heeft op het mentale welzijn.

Gelukkige ouderen bewegen meer

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 12 september 2023. Prijs € 695,-

Kim, E.S., Kubzansky, L.D., Soo, J., Boehm, J.K. (2016). Maintaining Healthy Behavior: a Prospective Study of Psychological Well-Being and Physical Activity. Ann Behav Med. Nov 7

Shanty Sterke

Shanty Sterke

Fysiotherapeut/ bewegingswetenschapper/wetenschapsjournalist. Referent/samenvatter met specialisatie ouderen.

Meer nieuws van psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

De Running Fysiotherapeut

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 10 mei 2023. Prijs € 995,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 15 mei 2023. Prijs € 975,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 24 mei 2023. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn - Wervelkolom -

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 14 juni 2023. Prijs € 975,- …

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn - Extremiteiten -

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 16 juni 2022. Prijs: € 975,-…

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2023. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 5 september 2023. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 7 september 2023. Prijs € 1395,-…

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI-fysiotherapie)

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI-fysiotherapie)

3 dagen. Start 12 september 2023. Prijs € 695,-…

De Mindful Fysiotherapeut

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 14 september 2023. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 15 september 2023. Prijs € 595,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Start 6 oktober 2023. Prijs € 995,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px