Enkelletsel vermindert gewrichtspositie zin en geeft meer postural sway

Ongeveer 40% van de mensen klaagt na een enkelverzwikking over een instabiliteitsgevoel. Mogelijk dat de zenuwvezels van mechanosensoren door het letsel beschadigd raken, wat de proprioceptie vermindert. Eerder onderzoek toonde na enkelletsel een verminderde bewegings- en houdingszin. Fouten in repositioneren van de enkel nemen met ongeveer 30-40% toe na enkelletsel. Bovendien blijkt de postural sway toegenomen te zijn na enkelletsel. In het huidige onderzoek wordt de relatie tussen een verminderde enkel proprioceptie en postural sway nader onderzocht.

Methode

Van lokale universiteiten zijn 39 mannelijke basketbalspelers gerekruteerd. Daarvan hebben 20 spelers geen enkelletsel gehad in de afgelopen 2 jaar en 19 wel, met minimaal 2 verzwikkingen aan iedere enkel. Bij de enkelgewricht positioneringtest ligt de proefpersoon op zijn buik. De voet wordt door de onderzoeker passief naar een doelpositie gebracht welke de proefpersoon moet onthouden. De doelpositie is 5 graden plantairflexie. Daarna wordt de voet weer naar de oorspronkelijke uitgangshouding teruggebracht. Vervolgens brengt de onderzoeker de voet langzaam weer richting doelpositie waarbij de proefpersoon aangeeft wanneer deze is bereikt. Deze enkelhoek is met een elektronische goniometer vastgelegd en het verschil ten opzichte van de doelpositie berekend.

Daarna is de Sensorische Organisation Test (SOT) afgenomen. De proefpersoon staat 20 seconden zo stil mogelijk in elk van de zes sensorische condities, onder meer ogen open, ogen dicht en onvaste ondergrond. De mate waarin de proefpersoon zwaait wordt elektronisch geregistreerd. Beide testen bleken in een pilot betrouwbaar.

Resultaat

De enkelrepositie fout is bij de gezonden 1.0 graden (links) en 0,8 graden (rechts). De bilaterale enkelletselgroep doet het statistisch significant (P<0.05) slechter met een fout rapportage van 1.4 graden (links) en 1.1 graden rechts: een fouttoename van gemiddeld 38,8%. Ook de SOT toont een statistisch significante grotere postural sway bij de groep met enkelletsel dan de gezonden. Er bestaat een verband tussen de mate waarin men positioneringfouten met de enkel maakt en de grootte van de postural sway. Ongeveer 15-29% van de postural sway kan verklaard worden door de sterkte van positioneringfouten.

Conclusie

Basketballers met een chronisch bilateraal enkelletsel hebben een mindere positiezin van het enkelgewricht en een grotere postural sway dan gezonden. Bovendien blijkt de verminderde gewrichtspositiezin voor een deel verantwoordelijk voor de toegenomen postural sway. Het huidige onderzoek onderbouwt de rationale om proprioceptie- en coördinatietraining in het preventieprogramma op te nemen. Eerder onderzoek toonde al aan dat dergelijke programma’s tot 50% reductie kunnen geven op een recidief van enkelletsel.

Bron : Fu AS, Hui-Chan CW. Ankle joint proprioception and postural control in basketball players with bilateral ankle sprains. Am J Sports Med 2005; 33(8):1174-1182

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van Psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 8 november 2023. Prijs € 595,- …

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 10 januari 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 13 januari 2024. Prijs € 995,-…

De Mindful Fysiotherapeut

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 25 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 28 februari 2024. Prijs € 975,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 8 maart 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Data volgen 2024. Prijs € 1395,- Als…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px