Een betrouwbaar instrument om core-stability te meten

Bij de double leg-lowering test (DLLT) test men de functie van de buikspieren in het stabiliseren van een achterover gekanteld bekken terwijl de langzaam naar beneden zakkende benen als verstorend gewicht dienen. Benige palpatie dient ter controle van het gestabiliseerde bekken. Stabilisatie van het bekken door buikspieren is belangrijk voor core-stability en lumbale stabilisatie, maar objectieve criteria zijn beperkt aanwezig.

Kendall stelt dat voor mannen 0 graden ‘normaal’ is en voor vrouwen tot 30graden ‘goed’ is, wat betreft het uitzakken van de benen voordat het bekken voorover kantelt. Young vindt bij asymptomatische volwassenen (40-70jr) mannen: ongeveer 40graden en vrouwen ongeveer 50graden. Voor jong volwassenen zijn de getallen niet bekend. Het huidige onderzoek wil hier inzicht in geven.

Methode

In het onderzoek participeren 50 mannen en 50 vrouwen tussen de 18-29 jaar, zij hebben geen rug of heupklachten en 50% van de personen doet met enige regelmaat buikspierversterkende oefeningen. De Kendall e.a. DLLT is twee maal uitgevoerd met één minuut rust ertussen. Vooraf mag de patiënt éénmaal oefenen. De benen worden langzaam in 10 seconden van verticaal naar horizontaal gebracht. Één onderzoeker controleert met de hand onder L4-5 de stabilisering van het bekken en geeft aan als het bekken voorover kantelt. De tweede onderzoeker volgt met een digitale inclinometer langs het femur, de hoekverandering van het been.

Resultaten

De intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid bij herhaling van de test is uitstekend (ICC : 0.98). De gemiddelde hoek van de benen voordat het bekken kantelt blijkt voor mannen 15,4 graden en voor vrouwen 37 graden. Dit verschil is statistisch significant (P<0.001). Bij lineaire regressie blijkt geslacht en leeftijd samen voor 35% de prestatie op de DLLT te voorspellen. Andere variabelen zoals beenlengte, fysieke activiteit of het regelmatig doen van buikspieroefeningen verbetert deze voorspelling niet. Het 95% betrouwbaarheidsinterval voor de intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid is +/- 8,2 graden. Dat betekent dat een verandering van meer dan 8,2 graden op deze test, bijvoorbeeld als gevolg van fysiotherapie, een statistisch significante verandering is.

Krause DA, Youdas JW, Hollman JH, Smith J. Abdominal muscle performance as measured by the double leg-lowering test. Arch Phys Med Rehabil 2005; 86(7):1345-1348.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van Psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 8 november 2023. Prijs € 595,- …

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 17 november 2023. Prijs € 495,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 10 januari 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 13 januari 2024. Prijs € 995,-…

De Mindful Fysiotherapeut

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 25 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 28 februari 2024. Prijs € 975,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Data volgen 2024. Prijs € 1395,- Als…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px