Onze cursussen voor fysiotherapeuten.

Diamanttape geeft onmiddellijke pijnafname en krachttoename bij een tenniselleboog

Recent onderzoek heeft aangetoond dat Epicondylitis Lateralis niet zozeer een ontstekingsreactie is als wel een degeneratieve afwijking met microscopisch letsel aan de pees. Systematische reviews van verschillende behandelmethodes als fricties, acupunctuur, orthesen, ultrageluid, shockwave therapy, medicatie en operaties wijzen op weinig ondersteuning uit de literatuur voor deze behandelvormen. McConnell heeft een manier van tapen ontworpen om de pijn te verlichten, spierfunctie te verbeteren en functioneel bewegen te bevorderen. Door de ernst van de symptomen tijdens de therapie af te laten nemen, kunnen oefenprogramma’s beter worden uitgevoerd, wat therapietrouw toe kan laten nemen.
Deze studie heeft het effect van bovenstaande taping techniek onderzocht op pijn, kracht en extensie van de pols, direct na het aanbrengen van de tape.

Methode
Dertig Patiënten met epicondylitis lateralis aan de dominante arm zijn geïncludeerd in dit onderzoek. Bij alle deelnemers waren de klachten niet sport-gerelateerd en bestonden al langer dan zes weken. Een hand held dynamometer is gebruikt om de knijpkracht en kracht van de polsextensie te meten. Voor de pijn werd een VAS-schaal gebruikt (0-10). De meetmomenten waren voor het aanbrengen van de tape en na 5-10 minuten na het aanbrengen.

Resultaten
Knijpkracht nam 5-10 minuten na het aanbrengen van de tape significant toe, evenals de extensiekracht van de pols. Ook de pijn was significant afgenomen na 5-10 minuten. Deze resultaten golden zowel vergeleken met voor en na het aanbrengen van de tape als in vergelijking met de onaangedane arm. De tape laat dus alleen een effect zien als de arm is aangedaan. Waarschijnlijk heeft de tape neurofysiologische effecten op het zenuwstelsel, met name het nociceptieve systeem.

Opmerkingen samenvatter
Het aanbrengen van een diamanttape veroorzaakte binnen 5 tot 10 minuten een significante toename van knijp- en extensiekracht en een afname van de pijn. Dit maakt het aanbrengen van tape op deze manier een belangrijke facilitator in de behandeling van epicondylitis lateralis.

Shamsoddini, A., Hollisaz, M.T. (2013). Effects of taping on pain, grip strength and wrist extension force in patients with tennis elbow. Trauma Monthly, 18(2):71-4.

Meer van Psychfysio

Marjolein Streur

Marjolein Streur

Fysiotherapeut/fysiotherapiewetenschapper. Referent/samenvatter. Speerpunt leefstijlcoaching en psychologie. Volgde de universitaire focusopleiding ‘klinische en gezondheidspsychologie’.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1300+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 3 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Start  19 maart 2022. Prijs € 795,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 875,- Gordon…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo