Onze cursussen voor fysiotherapeuten.

De Hand elevatie test om het Carpaal Tunnel Syndroom vast te stellen

Om het carpale tunnelsyndroom vast te stellen zijn er weliswaar andere testen dan de Tinel en de Phalen test, maar die zijn van erg wisselende diagnostische waarde. Daarom is er behoefte aan een nieuwe eenvoudige maar kwalitatief goede test.

Methode
De auteurs onderzoeken 48 patiënten met het carpale tunnelsyndroom. Patiënten met diabetes of cervicale radiculopathie zijn uitgesloten. De diagnostiek van het carpale tunnelsyndroom is gebaseerd op paresthesieën in de n. medianus regio, nachtelijke pijn en doofheid die vaak verbetert door schudden van de pols, provocatie door het vasthouden van een krant of autorijden, krachtsvermindering van de abductor pollicis en een positieve Tinel of Phalen test. Uit eerder onderzoek bleek zenuwgeleidingonderzoek onvoldoende: 25% van de patiënten verdacht van een carpale tunnelsyndroom hadden een goede geleiding, maar verbeterde alsnog na operatie. Daarom hanteren de auteurs in deze studie de resultaten van de operatie als gouden standaard: het direct verdwijnen van nachtelijke of provoceerbare symptomen en het verminderen van sensorische stoornissen binnen 3 maanden na de operatie.
De ochtend voor de operatie werd de Hand elevatie test, de Tinel test en de Phalen test uitgevoerd. De Hand elevatie test werd telefonisch 3 maanden na de operatie opnieuw uitgevoerd. Als controlegroep diende 48 patiënten met problemen aan het onderbeen, maar zonder carpale tunnelsyndroom, diabetes, etc. De uitvoering van de testen is als volgt:

  • Hand elevatie test: de hand wordt zo hoog mogelijk boven het hoofd gebracht en daar 1 minuut gehouden. Bij herkenbare symptomen is de test positief.
  • Tinel’s test: pols ontspannen in 20 graden extensie en vervolgens kloppen op de carpaaltunnel regio. Dit 6 maal herhalen.
  • Phalen’s test: de patiënt geeft volledige palmair flexie van de pols, met de elleboog gestrekt en de onderarm in pronatie. De test is positief als binnen één minuut de klachten ontstaan. Het strekken van de elleboog zou meer druk op het proximale deel van de n. medianus generen.

Resultaat
De volgende resultaten zijn gevonden bij het vergelijken van de preoperatieve testen met de gouden standaard voor diagnose van het carpale tunnelsyndroom ( = vermindering van de klachten postoperatief)

Hand elevatie

test

Test

van Tinel

Test

van Phalen

Sensitiviteit

Specificiteit

Positief voorspellende waarde

Negatief voorspellende waarde

88%

98%

98%

 

88%

48%

94%

88%

 

64%

83%

98%

98%

 

85%

 

 

 

 

 

 

 

De Hand elevatie test en de test van Phalen hebben een statistisch significant betere sensitiviteit en specificiteit dan de Tinel test. Tussen de Hand elevatie test en de Phalen test is geen verschil.

De auteurs stellen in de bespreking dat de Hand elevatie test ook bij het Thoracic Outlet Syndrome kan provoceren. De symptomen zitten dan echter doorgaans aan de ulnaire zijde van de hand en onderarm, terwijl bij het carpale tunnelsyndroom de symptomen aan de radiale zijde worden opgewekt.

Amirfeyz R, Gozzard C, Leslie IJ. Hand elevation test for assessment of carpal tunnel syndrome. J Hand Surg [Br ] 2005; 30(4):361-364

Meer van Psychfysio

Peter van Burken

Peter van Burken

Fysiotherapeut/psycholoog. Initiator en docent Psychfysio opleidingen. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1300+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 3 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Start  19 maart 2022. Prijs € 795,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo