girl having fun

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-

Fysiotherapeuten zijn deskundigen in bewegen: de professional bij uitstek die problematiek rond het bewegen kan analyseren en beïnvloeden. Toch beheersen veel fysiotherapeuten feitelijk slechts één domein van het bewegen: het biomedische domein. De cursus Dansante fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff biedt hier uitkomst. In deze unieke cursus worden elementen van dans, zoals ritmiek, effort, space, geanalyseerd en beïnvloed om het lichaamsbewustzijn en het geïntegreerd coördinatief bewegen van de patiënt te verbeteren. Elementen van dans wordt al ingezet bij Parkinson en MS, maar er is veel meer mogelijk. Te denken valt aan patiënten met overmatige spierspanning en zeker ook aan patiënten met chronische pijn waar het bewegingspalet enorm verkleind is. Het bewegen neemt door het toevoegen van dansante elementen niet alleen in kwaliteit toe, maar het ‘saaie’ oefenen wordt een plezierige ervaring voor zowel de patiënt als de fysiotherapeut.

Dansante fysiotherapie heeft niet als doelstelling dat de patiënt leert dansen, maar dat fysiotherapeutische doelstellingen behaald worden door middel van het gericht inzetten van dansante elementen binnen de fysiotherapeutische behandeling.

Wij zetten ons in om de wetenschappelijke onderbouwing verder uit te bouwen. Bekijk hier de 61 samenvattingen. De community van ruim 200 Dansante Fysiotherapeuten is groeiende.

Patiënten website

U en uw patiënten kunnen inloggen op de patiëntenwebsite die speciaal ontwikkeld is voor deze cursus: dansantefysiotherapie.nl  Daar staan ruim 133 filmpjes met uitleg van de thema’s, principes en lessen. Bovendien krijgt u via de website toegang tot het protocol: ‘dans je vrij van pijn‘. ‘Dans je vrij van pijn‘ is een beweegprogramma dat specifiek ontwikkeld is voor patiënten met chronische pijn binnen een fysiotherapeutische setting. Hierin staat een jaarprogramma van 32 groepslessen beschreven van 1,5 uur, inclusief passende muzieksuggesties. Het programma wordt zowel door de patiënten als de fysiotherapeuten zeer gewaardeerd.

Bekijk hier interviews met Dansante Fysiotherapeuten en oefeningen.

Globale inhoud

Deze intensieve cursus bestaat uit 8 dagen. De cursist leert de basis van het analyseren en interveniëren vanuit het raamwerk van Laban-Bartenieff. Het is de fysiotherapeute Irmgard Bartenieff geweest die een brug sloeg tussen dansant bewegen en de fysiotherapeutische setting. In deze cursus zullen allereerst de belangrijkste thema’s, principes, lichaamsconnecties en integratieve bewegingspatronen aangeleerd worden. De benadering van Bartenieff raakt het fundament onder het bewegen. Vervolgens wordt het raamwerk van Laban aangeleerd en vertaalt naar een concrete fysiotherapeutische setting. Er zal dan aandacht zijn voor de effort categorieën (Flow, Weight, Time, Space), voor shape (lichaamsvorm/houding), en space harmonie (bewegen in de ruimte)
De dagen bestaan voor ongeveer 80-90% uit praktijk. De heorie wordt aangeboden, maar moet ook thuis bestudeerd worden.

In deze module staat het volgende boek centraal:
Making Connections
Peggy Hackney (2000). Making Connections: Total Body Integration Through Bartenieff Fundamentals.
U kunt dit boek zelf bestellen bij Bol.com. Papierdruk niet altijd beschikbaar, als e-book wel.
Een gedeeltelijke samenvatting van het boek ontvangt u tijdens de cursus.
Doelgroep: Fysiotherapeuten
Doelstelling: Verbeteren van grondmotorische eigenschappen (kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid). Bevorderen van functioneel bewegen ADL/werk gerelateerd, met accent op bewegingskwaliteit en variabiliteit. Bevorderen van integratief bewegen met een sterke focus op regionale relaties en dynamische integratie. Bij dansante fysiotherapie ligt het accent op het ontwikkelen fundamentele patronen, dynamiek, variabiliteit, beleven en plezier.
Data:

Nieuwe data. 8 dagen (do/vr): 17/3, 18/3, 14/4, 15/4, 19/5, 20/5, 9/6, 10/6 (2022).

  • [VOL] 16/9, 17/9, 7/10, 8/10, 11/11, 12/11, 25/11, 26/11 (2021)
Tijd:
9.15-16.45 uur
Prijs:

€ 1295, (Incl. inschrijfgeld, koffie/thee en syllabus, gebruik patiënten website).

Docent(en):
Docente: Marieke Delannoy. Opgeleid in Laban/Bartenieff Bewegingsstudies: Certified Laban Movement Analyst: CLMA).
Coördinatie en onderbouwing: Peter van Burken – fysiotherapeut/psycholoog
Cursusleiding:
Mw I.R. Lörincz
Leslocatie:
Nieuwegein. Middelhoeve 33. Auto: vrij parkeren. Trein: vanaf centraal station Utrecht met de sneltram in een paar minuten te bereiken.
Studielast:
68 uur = 48 contacturen (8×6 uur) en 20 uur zelfstudie
Werkwijze:
90% van de lestijd wordt praktisch ingevuld.
Toetsing:
80 mc vragen. Slagingspercentage tot nu toe 100%.
Certificaat: Bij 100% aanwezigheid en voldoende op de toets ontvangt de deelnemer een certificaat als bewijs van deelname.
Deelnemers:
Kleine groep, grote ruime: maximaal 14 deelnemers.
Accreditatie:

KNGF accr-nr: 29352 (68 punten)

  • Algemeen Fysiotherapeut 
  • Psychosomatisch Fysiotherapeut
  • Beroepsgerelateerd deel

Keurmerk Fysiotherapie: 68 KU (ID 418116).

  Eerdere data

Programma

Een greep uit de bewegingsthema’s, principes, patronen en (basis)oefeningen:

Dag 1. Zwaartepunt Bartenieff Fundamentals.
Gronding, intentie (specifiek ruimtelijke intentie), frasering (specifiek de bewegingsaanzet/initiatie: centraal, proximaal, ‘midlimb’, distaal), basislichaamsverbindingen, dynamische houding, Heel-­‐Rock, ademhaling (kort), centrum-­‐distaal, spinaal.

Dag 2. Zwaartepunt Bartenieff Fundamentals.
Bony landmarks, Femoral Flexion-­‐Extension (heupbuiging en –strekking), homoloog, Schouderbladverankering, Druk-­‐ en steunpatronen van de armen, Weight Shift: Sagittal Pelvic Shift en Lateral Pelvic Shift, homolateraal, Body Half Vertical.

Dag 3. Zwaartepunt Bartenieff Fundamentals.
Homolateraal patroon (vervolg), rotatie (graduele rotatie), Armcirkels in alle vlakken, tot zitten en staan, intentie (ruimtelijke en vormende), Contralateraal (=crosslateraal), Diagonal Knee Reach en Arm Circle (Diagonal).

Dag 4. Zwaartepunt Laban.
Laban Movement Analysis (LMA), frases van 4 categorieën: shape, space, effort, body, Categorie Shape: still shapes, modes of shape change, shape qualities, Symboliek, Categorie Space: algemene ruimte en persoonlijke ruimte (kinesfeer): grootte, lagen, verschillende benaderingen van de kinesfeer, Oktaëder (ter oriëntering in de ruimte).

Dag 5. Zwaartepunt Laban.
Categorie Body: lichaamsdelen, Categorie Effort: Effort kwaliteiten, Categorie Body: Actions.

Dag 6. Zwaartepunt Laban.
Categorie Effort: States, Categorie Space: vlakken, Icosaëder (als oriëntering in de ruimte), Verschillende ruimtescala’s, Categorie Relationships.

Dag 7. Zwaartepunt Laban.
Contralaterale patroon, Categorie Space: herhaling vlakken, dan diagonalen, Kubus (ter oriëntering in de ruimte), Categorie Effort: Drives, Affiniteiten in Shape – Space – Effort, Action drives in de kubus.

Dag 8. Zwaartepunt Laban.
Herhaling en integratie.

Meer van Psychfysio

Peter van Burken

Peter van Burken

Fysiotherapeut/psycholoog. Initiator en docent Psychfysio opleidingen. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 9 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 875,- Gordon…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo