Chronische tension-type headache of migraine gaan vaak samen met lage rugpijn

Chronische hoofdpijn (meer dan 15 dagen per maand) komt voor bij 3-4% van de bevolking. Ook al is de etiologie en pathofysiologie van chronische hoofdpijn anders dan die van chronische rug of nekpijn, toch hebben ze ook iets gemeenschappelijks. Bij alle drie de aandoeningen zou centrale sensitisatie van de pijn matrix een rol spelen. De auteurs vragen zich dan ook af of de combinatie van (a) chronische hoofdpijn en (b) chronische rugpijn in de algemene populatie meer samen voorkomt dan men op basis van toeval zou verwachten. De auteurs deden hier een onderzoek naar.

Methode
De auteurs maakten gebruik van de data uit een omvangrijke populatiestudie naar hoofdpijn in Duitsland. Er waren 18.000 burgers bij betrokken. De leeftijd lag tussen de 18 en 65 jaar. De deelnemers vulden een hoofdpijnscreening vragenlijst in die ze per post ontvingen. Deelnemers die weigerden de vragenlijst in te vullen of die achtmaal tevergeefs gebeld waren voor een telefonisch interview, werden als non-responder beschouwd. In de vragenlijst werd onder andere gevraagd naar persoonlijke gegevens, medische vragen naar migraine en tension-type headache, en twee vragen naar lage rugpijn. Deze vragen waren: ‘heeft u de afgelopen drie maanden last van lage rugpijn gehad?’ Indien ja: ‘hoeveel dagen gemiddeld.’ Verder werden vragen gesteld over medicatie voor acute pijn en/of hoofdpijn, en vragen naar comorbiditeit en overige medicijnen.
Ongeveer de helft (N=9944) van de aangeschreven populatie vult uiteindelijk de vragenlijsten in of beantwoordt diezelfde vragen in een telefonisch interview.

Resultaten
4030 deelnemers melden dat ze het afgelopen jaar geen hoofdpijn hebben gehad. Deze groep vormde de controlegroep. 5605 deelnemers hadden het afgelopen jaar wel hoofdpijn gehad. 6030 deelnemers rapporteerden lage rugpijn in het afgelopen jaar. Een aanzienlijk deel van de deelnemers die het afgelopen jaar last van chronische hoofdpijn hadden, gaven ook aan last te hebben gehad van lage rugpijn. Duidelijk vaker dan deelnemers zonder hoofdpijn. Zie tabel.

Lage rugpijn
Geen hoofdpijn 42,5%
Episodische hoofdpijn 76,4%
Chronische hoofdpijn 88,2%

Lage rugpijn kwam vaker voor bij deelnemers met migraine dan bij deelnemers met tension-type headache. Zie de tabel voor de Odds Ratio voor de verhoogde kans op aanwezigheid van rugpijn en frequente lage rugpijn bij hoofdpijn in vergelijking tot geen hoofdpijn.

Odds aanwezigheid lage rugpijn afgelopen 3 maanden. Odds aanwezigheid van frequente lage rugpijn (meer dan 15 dagen per maand in afgelopen 3 maanden)
Episodische migraine 4,8 2,7
Chronische migraine 9,3 15,2
Episodische tension-type headache 3,5 2,1
Chronische tension-type headache 4,4 13,7

 

Opmerking samenvatter
Dit is een opvallend en relevant onderzoek voor een fysiotherapeut. Waarschijnlijk ziet de fysiotherapeut vooral patiënt met tension-type headache. De kans dat deze patiënt bij navraag de afgelopen drie maanden ook last had van lage rugpijn is ongeveer vier keer zo groot dan bij een patiënt zonder tension-type headache. Als een patiënt last heeft van chronische tension-type headache dan is de kans 13 keer zo groot dat hij of zij ook last heeft van frequente rugpijn (meer dan 15 dagen per maand). Dit samengaan van chronische hoofdpijn en (vooral frequente) lage rugpijn suggereert inderdaad dat er een gezamenlijk onderliggend mechanisme is. Sensitisatie van de pijnmatrix is een voor de hand liggende oorzaak.

Yoon, M. S., Manack, A., Schramm, S., Fritsche, G., Obermann, M., Diener, H. C., . . . Katsarava, Z. (2013). Chronic migraine and chronic tension-type headache are associated with concomitant low back pain: results of the German Headache Consortium study. Pain, 154(3), 484-492.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van Psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 4 september 2023. Prijs € 595,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 5 september 2023. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 7 september 2023. Prijs € 1395,-…

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI-fysiotherapie)

Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI-fysiotherapie)

3 dagen. Start 12 september 2023. Prijs € 695,-…

De Mindful Fysiotherapeut

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 14 september 2023. Prijs € 1395,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 15 september 2023. Prijs € 595,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Start 6 oktober 2023. Prijs € 995,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 17 november 2023. Prijs € 495,-…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px