Artroscopisch onderzoek is zinvol bij chronische enkelklachten

Na een enkeldistorsie blijft bij 33-76% van de patiënten restklachten aanwezig zoals pijn, giving way, functionele instabiliteit en zwelling. De oorzaak daarvan wordt niet altijd gevonden bij standaard orthopedisch onderzoek. De auteurs beschrijven een onderzoek naar de diagnostische voordelen van artroscopie van de enkel ten opzichte van gangbare orthopedische diagnostiek bij deze restklachten.

Methode
Aan het onderzoek doen 72 patiënten mee met bovengenoemde restklachten, langer dan 2 maanden na de enkelverstuiking. De gemiddelde duur van de klachten bedraagt 7 maanden, de gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Patiënten met subtalaire instabiliteit zijn buiten het onderzoek gelaten.
Bij deze patiënten voert men op een orthopedische afdeling een standaard diagnostisch onderzoek uit bestaande uit lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en MRI. Het lichamelijk onderzoek bestaat onder andere uit een schuifladetest naar voren, het bepalen van de laterale instabiliteit, een tibiofibulaire compressietest, etc. Na dit onderzoek en het vastleggen van de diagnostische bevindingen volgt een aanvullend artroscopisch onderzoek om te bepalen wat de meerwaarde van artroscopie is.

Resultaat
Het resultaat is in het voordeel van het aanvullende artroscopische onderzoek.
De artroscopie bevestigt alle diagnosen die tijdens het standaard onderzoek genoemd zijn. In die zin mist ze niets. Belangrijker is dat bij 16 patiënten (22,2%) met standaard onderzoek geen afwijking is gevonden, terwijl de onderzoekers met artroscopie bij 14 van deze 16 patiënten alsnog een diagnose voor de restklachten vinden: 3 x letsel van het lig tibiofibulare, 8 x osteochondraal letsel, 3 x impingement van een abnormale fibreuze band.
Artroscopie is dus diagnostisch superieur ten opzichte van een standaard orthopedisch onderzoek bij chronische enkelklachten na verzwikking. Beperking van de studie is dat men met artroscopie weliswaar meer afwijkingen vindt dan met het standaardonderzoek, maar de vraag blijft of deze afwijkingen ook daadwerkelijk de oorzaak zijn voor de restklachten.

Conclusie
Als er geen oorzaak gevonden wordt voor de restklachten na een enkelletsel kan artroscopie overwogen worden. Daarbij moet men zich wel realiseren dat bij artroscopie complicaties kunnen optreden zoals neurovasculaire letsels, ligamentaire letsels, wondinfectie en reflexdystrofie.

M. Takao, Y. Uchio, K. Naito, I. Fukazawa, and M. Ochi. Arthroscopic assessment for intra-articular disorders in residual ankle disability after sprain. American Journal of Sports Medicine 2005;33(5):686-692

Over de auteur

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van Psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Fysiotherapeut?(Vereist)

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 1 april 2022. Prijs € 495,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 13 mei 2022. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 17 juni 2022. Prijs € 875,-…

Najaar 2022

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 9 september 2022. Prijs € 1295,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 22 september 2022. Prijs € 1295,-…

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 795,- Bij…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 4 oktober 2022. Prijs € 1395,-…

crkbo_instelling_rgb
kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein