Artroscopisch onderzoek is zinvol bij chronische enkelklachten

Na een enkeldistorsie blijft bij 33-76% van de patiënten restklachten aanwezig zoals pijn, giving way, functionele instabiliteit en zwelling. De oorzaak daarvan wordt niet altijd gevonden bij standaard orthopedisch onderzoek. De auteurs beschrijven een onderzoek naar de diagnostische voordelen van artroscopie van de enkel ten opzichte van gangbare orthopedische diagnostiek bij deze restklachten.

Methode
Aan het onderzoek doen 72 patiënten mee met bovengenoemde restklachten, langer dan 2 maanden na de enkelverstuiking. De gemiddelde duur van de klachten bedraagt 7 maanden, de gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Patiënten met subtalaire instabiliteit zijn buiten het onderzoek gelaten.
Bij deze patiënten voert men op een orthopedische afdeling een standaard diagnostisch onderzoek uit bestaande uit lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s en MRI. Het lichamelijk onderzoek bestaat onder andere uit een schuifladetest naar voren, het bepalen van de laterale instabiliteit, een tibiofibulaire compressietest, etc. Na dit onderzoek en het vastleggen van de diagnostische bevindingen volgt een aanvullend artroscopisch onderzoek om te bepalen wat de meerwaarde van artroscopie is.

Resultaat
Het resultaat is in het voordeel van het aanvullende artroscopische onderzoek.
De artroscopie bevestigt alle diagnosen die tijdens het standaard onderzoek genoemd zijn. In die zin mist ze niets. Belangrijker is dat bij 16 patiënten (22,2%) met standaard onderzoek geen afwijking is gevonden, terwijl de onderzoekers met artroscopie bij 14 van deze 16 patiënten alsnog een diagnose voor de restklachten vinden: 3 x letsel van het lig tibiofibulare, 8 x osteochondraal letsel, 3 x impingement van een abnormale fibreuze band.
Artroscopie is dus diagnostisch superieur ten opzichte van een standaard orthopedisch onderzoek bij chronische enkelklachten na verzwikking. Beperking van de studie is dat men met artroscopie weliswaar meer afwijkingen vindt dan met het standaardonderzoek, maar de vraag blijft of deze afwijkingen ook daadwerkelijk de oorzaak zijn voor de restklachten.

Conclusie
Als er geen oorzaak gevonden wordt voor de restklachten na een enkelletsel kan artroscopie overwogen worden. Daarbij moet men zich wel realiseren dat bij artroscopie complicaties kunnen optreden zoals neurovasculaire letsels, ligamentaire letsels, wondinfectie en reflexdystrofie.

M. Takao, Y. Uchio, K. Naito, I. Fukazawa, and M. Ochi. Arthroscopic assessment for intra-articular disorders in residual ankle disability after sprain. American Journal of Sports Medicine 2005;33(5):686-692

Meer van Psychfysio

Dertig jaar ervaring als fysiotherapeut/psycholoog. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 2750+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1225+ artikelen

Nieuwsbrief

Najaar 2020

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 2 september 2020. Prijs € 895,-...

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 3 september 2020. Prijs € 1295,-...

Praktijk – Neurolinguïstisch Programmeren (NLP)

3 dagen. Start 4 september 2020. Prijs € 595,-...

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 11 september 2020. Prijs € 595,-...

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Start 19 september 2020. Prijs € 895,-...

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 3 november 2020. Prijs € 595,-...

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 9 december 2020. Prijs € 875,-...

Voorjaar 2021

Jong danspaar bezig met grondwerk.

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 14 januari. Prijs € 1295,-  ...

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 9 februari 2021. Prijs € 1295,-...

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo