8_5_2_rugpijn-emotionele-verwerking_124144213

Speelt verstoorde emotionele verwerking bij chronische rugpijn?

Diverse studies tonen een relatie aan tussen emoties (angst, stress, somberheid, en boosheid) en chronische lage rugpijn. De auteurs opperen de mogelijkheid dat de kans op het ontwikkelen van chronische lage rugpijn, verhoogt wordt door een verstoorde emotionele verwerking. Bij adequate emotionele verwerking is een emotie van voorbijgaande aard en heeft die niet al te veel invloed op het functioneren. Bakker e.a. (2007) stellen dat er vijf typen stoornissen in emotionele verwerking zijn:

  • Onderdrukken van emoties: bijvoorbeeld overmatig de emotionele ervaring en expressie beheersen.
  • Tekenen van onverwerkte emoties: intrusieve en persisterende emotionele ervaringen.
  • Niet gereguleerde emoties: onvermogen de emoties te beheersen.
  • Vermijding: vermijden van negatieve emotionele triggers.
  • Beperkte emotionele expressie: afstandelijke beleving van emoties door beperkt emotioneel inzicht.

Emoties beïnvloeden zowel psychologische en biologische processen en kunnen daarom ook gerelateerd zijn aan chronische lage rugpijn. Er was echter nog geen onderzoek met de vraag of bij chronische lage rugpijn patiënten een sterkere mate van beperkingen in emotionele verwerking voor komt, dan bij gezonden. De auteurs zette daarom deze case-control studie op.

Methode
Patiënten met chronische lage rugpijn (N=55) werden op leeftijd gematched aan een gezonde controle groep (N=55). De deelnemers mochten de afgelopen 10 jaar geen psychopathologie hebben gehad. De deelnemers vulden de Emotional Processing Scale in (EPS-25: Bakker, e.a., 2007/2010). Deze schaal dekt volledig de bovengenoemde vijf verstoringen in emotionele verwerking af.

Resultaten
De groepen kwamen overeen in leeftijd en geslacht-verhouding en daarom dus goed vergelijkbaar. De chronische lage rugpijn patiënten scoorden significant hoger op de totaal score van de EPS-25. Analyse van de subschalen toonde dat chronische lage rugpijn patiënten op vier van de vijf subschalen hoger scoorden. Alleen op vermijding van negatieve emoties was er geen verschil. Het was opvallend dat de patiënten en de gezonden het sterkst verschilden op het ‘onderdrukken van emoties’ (effect size 0.44).

Opmerking samenvatter
De bewijskracht van dit onderzoek is door de opzet betrekkelijk. De bevindingen zijn interessant maar moeten in meer robuust onderzoek bevestigd worden. Het geeft wel een voorzichtige vingerwijzing dat er bij chronische lage rugpijn patiënten mogelijk sprake is van beperkingen in emotionele verwerking. Vooral onderdrukken van emotionele ervaringen of expressie komt meer voor dan bij gezonden. Dat kan ongunstig zijn bij rugpijn. Emoties die niet goed verwerkt worden kunnen de pijn regulatie ondermijnen, tot aanhoudende spierspanningen in de rug leiden (Lewis, e.a. 2012) of de houding kan overmatig gespannen of juist futloos zijn. En ook de fascia zouden via het autonome zenuwstelsel in reactie op emoties kunnen samentrekken en stijver worden. (Schleip, e.a., 2005). Fysiotherapeuten kunnen hier iets betekenen. De fysieke ingang biedt andere mogelijkheden tot het bevorderen van emotie regulatie dan alleen maar praten. Vaak komt er juist tijdens de aanraking emotioneel materiaal los en kan het bespreekbaar maken van die bevindingen de patiënt helpen relaties te leggen tussen emoties en zijn fysieke klachten. Ook manuele technieken zoals tastmassage kan emoties van de patiënt helpen reguleren. Of bijvoorbeeld in bewegen de emotie tot expressie brengen of de spanning laten wegvloeien. En ook mindfulness wordt door de auteurs genoemd als route naar emotie regulatie die ingezet kan worden binnen onze professie. Bijvoorbeeld gekoppeld met mindful massage of mindful bewegen.

Speelt verstoorde emotionele verwerking bij chronische rugpijn?

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 8 november 2023. Prijs € 595,-

Esteves, J. E., Wheatley, L., Mayall, C., & Abbey, H. (2013). Emotional processing and its relationship to chronic low back pain: results from a case-control study. Man Ther, 18(6), 541-546.

Peter van Burken

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Nieuwsbrief

Elke twee weken 3 samenvattingen voor fysiotherapeuten. Gratis, al 17 jaar. 6000+ fysiotherapeuten gingen je voor.

Volg ons op facebook:

Database met 1500+ artikelen

Voorjaar 2023

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

Werken met beleving en emotie binnen de fysiotherapie

3 dagen. Start 8 november 2023. Prijs € 595,- …

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 10 januari 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Data 13 januari 2024. Prijs € 995,-…

De Mindful Fysiotherapeut

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 18 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 25 januari 2024. Prijs € 1395,-…

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut

5 dagen. Start 28 februari 2024. Prijs € 975,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 8 maart 2024. Prijs € 495,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Data volgen 2024. Prijs € 1395,- Als…

kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein
crkbo_instelling_rgb
NRTO_keurmerk-170px