7_10_3_tension-type-headache-stress_106135484

Chronische tension-type headache geassocieerd met neuroticisme en stress

Bij tension-type headache komen meer angst- en stemmingsstoornissen voor. En ook neuroticisme als persoonlijkheidstrek wordt in onderzoek gevonden. Veel onderzoek is echter gedaan in een klinische setting, daardoor is er weinig bekend over het voorkomen van deze psychologische factoren bij tension-type headache in de algemene bevolking. De auteurs deden hier een onderzoek naar. Ze hadden daarbij speciale aandacht voor aanwezigheid van neuroticisme en psychologische stress. Neuroticisme is een persoonlijkheidstrek die gekenmerkt wordt door een geneigdheid tot het hebben van negatieve emoties. Het is bekend dat deze persoonlijkheidstrek de verwerking van pijn negatief beïnvloed. De auteurs wilden ook kijken of de aanwezigheid van deze psychologische factoren beïnvloed wordt door hoofdpijnfrequentie en medicatie gebruik.

Methode
Voor dit onderzoek werd er een representatieve steekproef van 30.000 inwoners in de buurt van Oslo benaderd. De leeftijd werd afgebakend tot de range 30- 44 jaar. Per post ontvingen zij een vragenlijst betreffende chronische hoofdpijn. Als er chronische hoofdpijn gerapporteerd werd, werd deze persoon uitgenodigd voor een interview in een Universiteit ziekenhuis.Daar werd de persoonlijkheid onderzocht met de Eysenck Personality Questionnaire (EPQ). De onderzoekers gebruikten daarvoor twee schalen: de neuroticisme schaal en de leugenschaal (deze laatste meet simuleren en sociale wenselijkheid).Psychologische disstress werd onderzocht met de Hopkins Symptom Checklist-25 (HSCL-25). Deze meet angst en depressie over de afgelopen week, maar is ook gevalideerd voor psychologische disstress.

Resultaten
386 deelnemers hadden last van chronische tension-type headache. Patiënten met chronische tension-type headache scoorden significant hoger op neuroticisme dan de algemene populatie. Het simuleren of sociaal wenselijk reageren (leugens schaal) was niet verhoogd ten aanzien van de algemene populatie. Ook de psychologische disstress was bij de chronische tension-type headache significant verhoogd vergeleken met de algemene bevolking. De frequentie van de hoofdpijn en de hoeveelheid medicatie die gebruikt werd bleek niet geassocieerd te zijn met neuroticisme of psychologische stress.

Opmerking samenvatter
Dit onderzoek laat zien dat ook binnen de algemene populatie chronische tension-type headache geassocieerd is met psychologische factoren. Als men een dergelijke relatie ook in de algemene populatie vindt, en bijvoorbeeld niet alleen in een psychiatrische setting, dan versterkt dat het bewijs dat deze factoren belangrijk zijn. Een fysiotherapeut mag dus verwachten dat een patiënt met chronische tension-type headache die zich aanmeldt voor behandeling een verhoogde kans heeft op neuroticisme en disstress. Dat maakt het inzetten van stressmanagement technieken, naast een meer biomedische georiënteerde benadering, zinvol.

Aaseth, K., Grande, R. B., Leiknes, K. A., Benth, J. S., Lundqvist, C., & Russell, M. B. (2011). Personality traits and psychological distress in persons with chronic tension-type headache. The Akershus study of chronic headache. Acta Neurol Scand, 124(6), 375-382.

Over de auteur

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Fysiotherapeut?(Vereist)

Voorjaar 2022

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 1 april 2022. Prijs € 495,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 13 mei 2022. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 17 juni 2022. Prijs € 875,-…

Najaar 2022

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 22 september 2022. Prijs € 1295,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Start 24 september 2022. Prijs € 895,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 4 oktober 2022. Prijs € 1395,-…

crkbo_instelling_rgb
kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein