Defensieve copingsstijl komt meer voor bij chronische lage rugpijnpatiënten binnen de fysiotherapie

De auteurs beschrijven in de inleiding de ongunstige effecten van defensieve copingsstijl voor de gezondheid in het algemeen en voor pijn meer specifiek. Toch is er naar deze ongunstige copingsstijl nagenoeg geen onderzoek gedaan bij chronische lage rugpijn.
Als men kijkt naar angst en defensieve copingsstijl dan zijn deze twee dimensies te combineren tot vier patronen. De eerste twee groepen worden gekenmerkt door defensie: (1) Angst hoog/defensief hoog, (2) Angst laag/ defensief hoog (= repressie), (3) Angst hoog/ defensie laag, en (4) Angst laag / defensie laag.
De groep repressors is een interessante groep. Deze mensen geven aan weinig angst te ervaren maar psychofysiologische metingen laten zien dat ze net zo sterk ‘gestrest’ zijn als mensen die wel angst aangeven. Blijkbaar is er weldegelijk angst, maar zorgt de defensie dat dit niet verbaal geuit wordt. Eerder onderzoek toonde al dat overmatige vormen van de ‘deksel erop houden’ ongunstig is voor mentaal en fysiek functioneren en ook voor de uitkomsten van psychotherapie. Gezien dit belang van defensief-zijn voor gezondheid en herstel deden de auteurs hier een onderzoek naar bij chronische lage rugpijn binnen een fysiotherapeutische setting.

Methode
Via vragenlijsten werden de data van 33 patiënten met chronische lage rugpijn die ingestuurd waren voor actieve revalidatie, vergeleken met 14 gezonde proefpersonen.

Metingen

  • Defensiviteit: Marlowe-Crowne Social desrability Scale (verkorte vorm 10 items: Strahan, e.a., 1972)
  • Angst: Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS-A, Zigmond, e.a., 1983).

Resultaten
De chronische rugpijn groep scoort significant hoger op defensiviteit dan de gezonde controlegroep (7,8 versus 4,9). Eerder onderzoek in de algemene populatie toont defensiviteit scores rond de 5,5-6,5. Negen procent van de chronische rugpatiënten in deze groep zijn te kenmerken als repressor, en 39% als defensief/hoog angstig.
Omdat defensiviteit een behoorlijk stabiele trek is speculeren de auteurs dat deze copingstijl mogelijk een rol speelt bij het ontwikkelen of onderhouden van chronische rugpijn.

Opmerkingen samenvatter
De bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek dat op vergelijkbaar terrein plaatsvond. Namelijk inhibition of expression of emotion (je niet emotioneel uiten) en ook bij onderzoek naar de ongunstige gezondheidseffecten van type-D persoonlijkheid. ‘Onderdrukken’ en ‘niet uiten’ blijkt erg ongunstig te zijn voor de gezondheid. Het aardige van dit onderzoek is dat dit onderwerp nu expliciet binnen een fysiotherapeutische setting plaatsvond en een patiënten groep betrof die de fysiotherapeut veel tegenkomt.

Lewis, S. E., Fowler, N.E., Woby, S.R., Holmes, P.S. (2012). “Defensive coping styles, anxiety and chronic low back pain.” Physiotherapy 98: 86-88.

Meer van Psychfysio

Peter van Burken

Peter van Burken

Fysiotherapeut/psycholoog. Initiator en docent Psychfysio opleidingen. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 9 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 875,- Gordon…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo