Onze cursussen voor fysiotherapeuten.

Orthostatische intolerantie bij chronisch vermoeidheidssyndroom door hyperventilatie

Bij orthostatische intolerantie klaagt de patiënt over een aantal symptomen bij het rechtop staan, die weer verdwijnen als hij ligt. De symptomen bestaan uit licht in het hoofd zijn, vermoeidheid, neurocognitieve stoornissen, misselijkheid, buikpijn, en kortademigheid. Er is geen medische verklaring (aandoening) aanwezig die de klachten kan verklaren.
Veel patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) klagen over verslechtering van hun klachten als ze staan en over andere klachten die verwijzen naar orthostatische intolerantie.
Recent is aangetoond dat de cardiovasculaire verschijnselen van orthostatische intolerantie bij het chronisch vermoeidheidssyndroom vergezelt gaat met hypocapnia (verlaagd CO2 niveau). De auteurs willen deze hypocapnie bij CVS verder onderzoeken.

Methode

Zij onderzoeken daartoe 75 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. 40 gezonde deelnemers dienden als controle groep.

De stemmig (depressie) werd met een vragenlijst vastgelegd.
De bloeddruk en hartslagfrequentie werd continue gemeten.
Ademfrequentie en endtidal CO2 niveau
VAS schalen voor angst, duizeligheid, benauwdheid, en zich ziek voelen.

De bovenstaande metingen werden gedaan tijdens 10 minuten liggen op een bed en wederom terwijl men 8 minuten op 20 cm afstand voor een muur staat terwijl men met de bovenrug tegen de wand leunt. Dit leunen vermindert de variantie door spierinvloeden op de veneuze terugstroom. Orthostatische tachycardie werd gedefinieerd als een hartfrequentie toename van meer dan 30 slagen per minuut, of een hartfrequentie van 120 slagen. Orthostatische hypocapie werd gedefinieerd als een endtidal CO2 niveau van minder dan 30 mmHG.

Resultaten

Significant meer patiënten met het CVS hebben een abnormale reactie in hartfrequentie, bloeddruk of CO2 niveau als ze staan dan de controle groep (53% versus 20%). Het CO2 niveau was significant lager in de CVS groep. (Bloeddruk en hartfrequentie niet). De daling in CO2 niveau is aanzienlijk (zie fig). Er was geen grotere toename in ademfrequentie in de CVS groep dan de controle groep, als ze gaan van lig naar stand.
De gevoelens van ziek voelen nam in de CVS groep met orthostatische intolerantie significant toe, maar niet in de gezonde controle groep of de CVS groep zonder orthostatische intolerantie. De benauwdheid van lig naar stand neemt meer toe in de CVS groep dan de controle groep, en het sterkst in de CVS met orthostatische intolerantie.

Conclusie

Het onderzoek maakt aannemelijk dat de klachten van orthostatische intolerantie bij patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom met hyperventilatie te maken heeft. Verder onderzoek ter bevestiging is echter nog nodig.

Natelson, B. H., Intriligator, R., Cherniack, N.S., Chandler, H.K., Stewart, J.M. (2007). “Hypocapnia is a biological marker for orthostatic intolerance in some patients with chronic fatigue syndrome.” Dynamic Medicine 6(2): doi:10.1186/1476-5918-6-2.

Meer van Psychfysio

Peter van Burken

Peter van Burken

Fysiotherapeut/psycholoog. Initiator en docent Psychfysio opleidingen. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en fysiotherapie.

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1300+ artikelen

Nieuwsbrief

Voorjaar 2022

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 12 januari 2022. Prijs € 495,-…

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 20 januari 2022. Prijs € 1195,-…

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 15 februari 2022. Prijs € 1295,-…

Pijn- en Stressmanagement technieken

3 dagen. Start 3 maart 2022. Prijs € 595,-…

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Rustig uitgevoerde aandachtsvolle beweging op de grond.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

4 dagen. Start  19 maart 2022. Prijs € 795,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Data volgen

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start najaar 2022. Prijs € 875,- Gordon…

CRKBO
KNGF-logo
keurmerk-fysiotherapie-logo