Motivatie is de belangrijkste voorspeller voor succesvol afvallen

Obesitas is geassocieerd met hartziekten, hypertensie, diabetes, CVA, artrose en kanker. Deze obesitas problematiek neemt wereldwijd toe. Gedragsverandering gericht op het verbeteren van het eetgedrag en het laten toenemen van de fysieke activiteiten is de aangewezen behandeling.
De auteurs onderzoeken welke factoren het succesvol afvallen voorspellen binnen hun programma. Dit gewichtsreductie programma werd begeleidt door een arts, diëtist, verpleegster en sportinstructeur. Minimaal 12 maal moeten de deelnemers op het instituut verschijnen. Naast gedragsmatige interventies gericht op eetgedrag en fysieke activiteiten werd het afvallen ook medicamenteus ondersteund door sibutramine of orlistat. Het programma had als doel om zo snel mogelijk 5% gewichtsverlies te behalen. Ongeveer 37% van de 123 deelnemers bereikten dit doel. Voorafgaande aan het programma waren een aantal vragenlijsten en bloedtesten afgenomen die verwijzen naar een verhoogd risico op obesitas: zoals rookgedrag, alcohol, diabetes, obesitas in familie of jeugd, samenstelling van de gangbare maaltijden, eetgewoonten. Met laboratoriumtesten werd glucose, vetzuren en cholesterol gemeten en het basaal metabolisme.

Resultaten

Van alle variabelen blijken alleen de duur van de follow-up periode en het aantal bezoeken aan de kliniek sterk samen te hangen met succesvol afvallen. De overige factoren waarvan men kan verwachten dat ze samenhangen met meer of minder succesvol afvallen, zoals samenstellingen van de maaltijden en eetgewoonte voorafgaande aan de interventie, overgewicht in familie of jeugd, of het huidige basaal metabolisme etc blijken in dit onderzoek geen voorspeller te zijn voor het succesvol afvallen. Daaruit concluderen de auteurs dat vooral motivatie (zich uitend in deelnemen aan het programma) de belangrijkste voorspellers zijn.

Kim, J., Park, S.K., Lim, Y.J. (2007). Analysis of the factors affecting the succes of weight reduction programs. Yonsei Medical Journal, 48(1), 24-29

Over de auteur

Peter van Burken

Psycholoog / ex-fysiotherapeut. Auteur van Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut en het boek Mindfulness en Fysiotherapie. Initiator en docent Psychfysio opleidingen.

Meer nieuws van Psychfysio:

Zin in een leuke en boeiende cursus?

Kijk dan hier voor inspiratie!

" 3000+ tevreden fysiotherapeuten gingen je voor. "

Database met 1400+ artikelen

Nieuwsbrief

Fysiotherapeut?(Vereist)

Voorjaar 2022

Dansante Fysiotherapie op basis van Laban/Bartenieff

8 dagen. Start 17 maart 2022. Prijs € 1295,-…

Acceptance and Commitment Therapy bij pijn

3 dagen. Start 1 april 2022. Prijs € 495,-…

De Running Fysiotherapeut

5 dagen. Start 11 mei 2022. Prijs € 895,-…

Motivational interviewing en oplossingsgericht coachen

3 dagen. Start 13 mei 2022. Prijs € 495,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Extremiteiten –

4 dagen. Start 15 juni 2022. Prijs: € 875,-…

Motorisch trainen bij musculoskeletale pijn – Wervelkolom –

4 dagen. Start 17 juni 2022. Prijs € 875,-…

Najaar 2022

De Mindful Fysiotherapeut

8 dagen. Start 22 september 2022. Prijs € 1295,-…

Vrouw stretcht mindfull tegen rugpijn.

Belevingsgericht lichaamswerk binnen de fysiotherapie

5 dagen. Start 24 september 2022. Prijs € 895,-…

Vrouw doet pilates oefeningen en voorkomt daardoor rugpijn.

Fysiopilates opleiding

9 dagen. Start 4 oktober 2022. Prijs € 1395,-…

crkbo_instelling_rgb
kngf-logo-klein
keurmerk-fysiotherapie-logo-klein